Betere vrouwengezondheid in de professionele wereld

Vrouwen worden elke dag geconfronteerd met unieke uitdagingen op het gebied van gezondheid — uitdagingen die niet alleen persoonlijk zijn, maar ook diep doordringen tot het hart van organisaties. Doordat onze gezondheidszorg nog steeds grotendeels is gericht op het mannenlichaam, worden de specifieke behoeften van vrouwen te vaak over het hoofd gezien. Terwijl vrouwengezondheid essentieel is voor een vitaal bedrijf

Toch zien we het met name de laatste jaren steeds vaker: getalenteerde vrouwen die uitvallen. Niet vanwege een gebrek aan bekwaamheid, maar door fysieke en mentale stressfactoren die uniek zijn voor hun lichaam. De vraag is niet alleen waarom dit gebeurt, maar vooral ook wat we eraan kunnen doen. Hart, Hoofd & Hormonen in samenwerking met Dr. Janneke Wittekoek, is onze reactie op de behoefte aan een vrouwgerichte benadering van gezondheid en welzijn. Het doel: een betere toekomst voor vouwen in de professionele wereld.

Essentie van vrouwengezondheid in professionele groei

Ook de vakbonden roepen werkgevers op om meer aandacht te besteden aan vrouwengezondheid, aldus de NOS. Zo heeft momenteel slechts 2% van de werkgevers een beleid voor overgangsklachten, terwijl uit onderzoek blijkt dat 17% van de vrouwen met overgangsklachten een burn-out heeft gekregen door de combinatie van werken en de overgang.

Het gebrek aan een beleid gericht op vrouwspecifieke klachten zorgt er niet alleen voor dat specifieke behoeften van vrouwen over het hoofd worden gezien, maar leidt volgens het CNV ook tot een “enorme kapitaalvernietiging”. Miljoenen werkenden zijn namelijk momenteel in de overgang of raken straks in de overgang. De mentale en fysieke klachten die hierbij komen kijken kunnen zorgen voor minder productiviteit.

Wil je nou weten op welke manier wij proberen bij te dragen aan het doorbreken van deze taboe? Bekijk dan eens het programma Hoofd, Hart & Hormonen. Een programma speciaal ontwikkeld om bewustzijn en begrip op de werkvloer te creëren, zowel bij mannen als vrouwen.