Neurodiversiteit op de werkvloer

Waar de één zich comfortabel voelt bij routine, hunkert de andere naar variatie. En waar de één energie haalt uit sociaal contact zoekt de ander liever de rust en stilte op. Dit zijn niet alleen verschillen in voorkeur, maar ook verschillen in je brein. In het kort: neurodiversiteit.

Vrouw met een neurodivers brein in haar hand.

Maar liefst 15 tot 20 procent van de totale bevolking heeft een neurodivers brein. Oftewel een brein dat dusdanig anders is dat we er labels zoals Autisme spectrum stoornis, ADHD en dyslexie aan toekennen. Onze werkomgeving is nu vooral nog afgestemd op de meest gangbare breinen. Maar een grote groep talenten wordt hierdoor over het hoofd gezien. Zij zijn niet onbekwaam, maar anders bekwaam. Het creëren van een neurodiverse werkomgeving kan zorgen voor een positieve impact op de gezondheid en het welzijn van jouw medewerkers. Door rekening te houden met verschillende behoeften, kan je:

  • Stress verminderen 
  • Productiviteit verhogen
  • Werkgeluk bevorderen

Maar, het draait niet alleen om het potentieel van de individuele medewerker. Het creëren van een werkomgeving waar neurodiversiteit wordt gewaardeerd, kan ook een positieve invloed hebben op jouw team en de hele organisatie. Diversiteit aan denkstijlen kan leiden tot:

  • Betere samenwerking
  • Meer creativiteit
  • Een veerkrachtigere bedrijfscultuur

Neurodiversiteit gaat over het begrijpen en waarderen van de variaties in het menselijk brein. Door rekening te houden met neurodiversiteit geef je iedereen in jouw team de mogelijkheid om zijn of haar talenten ten volle te benutten.

Flourish & Flow is een uitgelezen kans om hier met jouw team, afdeling of hele organisatie aan te werken. Benieuwd naar dit unieke programma? Download de factsheet op de pagina of neem contact met ons op!

Bronnen:

National Institute of Health 2022: Neurodiversity
Harvard Business Review 2017: Neurodiversity as a competitive advantage