Vitaliteit

Voorregistratie ESF Subsidie Duurzame Inzetbaarheid 2018

In november kunnen bedrijven en instellingen de ESF subsidie Duurzame Inzetbaarheid weer aanvragen. Wil je volgend jaar weer investeren in de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers, dan is deze subsidie een prachtige kans.

Vitaliteit

Mannen, durf te falen!

Begin september publiceerde ik mijn blog over burn-out. Ik ben verbaasd over het aantal reacties dat ik heb gekregen en wat het bij mensen heeft losgemaakt. Wat me vooral is opgevallen dat ik veel persoonlijke berichten heb gekregen van mannen.

Balans

Mede-oprichter EnergyPlatform krijgt burn-out

Tja januari 2018 begon voor mij iets minder leuk dan gedacht. En 2018 zou zo mooi worden: trouwen, marathon van Tokyo lopen, genieten van ons nieuwe huis en de opening van ons Employee Experience Center. Wat wil een man van begin 30 nou nog meer?

Vitaliteit

Investeren in de vitaliteit van medewerkers loont!

Verzuim is tegenwoordig een probleem voor veel bedrijven. Een zieke medewerker kost gemiddeld €250,00 per dag. Daar bovenop komen nog de kosten om een eventuele vervanger in te zetten. EnergyPlatform is van mening dat een gedeelte van verzuim voorkomen kan worden door te investeren in de gezondheid van medewerkers.


Algemeen

Interview Energycoach

Interview met Rebecca Zoeteweij, vitaliteitscoach bij EnergyPlatform. Ze houdt zich bezig met de psychologie van gezondheidsgedrag en begeleidt medewerkers op persoonlijk vlak om gezond gedrag te stimuleren.

Algemeen

De do's and don'ts tegen de koningsdag kater

Koningsdag staat weer voor de deur: een dag vol ontspanning en feesten! Hier hoort natuurlijk een drankje bij, misschien zelfs een paar. Daarom hebben wij de beste tips op een rijtje gezet die ervoor zorgen dat jouw kater minimaal zal zijn!

Vitaliteit

De rol van management in vitaliteit

Het overgrote deel van de ‘welvaartsziekten’ wordt veroorzaakt door leefstijl. Dit is gedrag dat invloed heeft op onze fysieke gezondheid: lichamelijke activiteit, slaap, ontspanning en voeding. Om die reden worden organisaties gedwongen om meer aandacht te besteden aan vitaliteit. Maar als we het over vitaliteit hebben. Wat is dan de rol van management en directie? Als we daarover spreken, dan hebben we het over “vitaal leiderschap.”

Balans

Minder stress? Dit is je kans, want het is Digital Detox Week!

Zou jij je leven wel is uit willen proberen zonder smartphone? Dan is dit je kans. Het is deze week namelijk Digital Detox Week. Verschillende onderzoeken tonen aan dat het gebruik van smartphones allerlei mentale klachten kan veroorzaken. Zo kunnen de al die berichtjes voor een constante adrenaline piek en slaapproblemen zorgen.


Vitaliteit

Piekeren: een gevaar voor vitaliteit!

Het staat op de agenda van iedere HR- medewerker of werkgever: oplossingen zoek voor werkstress, autonomie en werkbelasting. Veel onderzoek heeft aangetoond dat dit oorzaken voor verzuim onder medewerkers zijn. Maar zijn werkstress, autonomie en werkbelasting de belangrijkste constructen waardoor verzuim voorkomt en de vitaliteit van medewerkers laag is? Dit is niet het geval: piekeren is het probleem!

Voeding

Afvallen: 5 kilo eraf, 6 kilo erbij

De kilo’s zijn eraf dus we kunnen weer normaal gaan eten, en voordat je het weet ben je op je oude gewicht met misschien wel wat extra grammetjes erbij. Heb je net weken je best gedaan, kun je wéér opnieuw beginnen. Herkenbaar? Dit is het welbekende jojo-effect. Om het jojo-effect te voorkomen en op je streefgewicht te blijven hebben wij wat praktische tips voor jou!

Algemeen

Het geven van een compliment maakt je gelukkiger!

Binnenkort is het Nationale Complimentendag! Bij de een zit het geven van complimenten minder in de aard dan bij de ander. In dit artikel lees je waarom je van het geven van complimenten, naast degene die het compliment ontvangt, er zelf ook gelukkiger van wordt en hoe je dit het beste kan doen!

Algemeen

Nederlanders nummer twee tevreden werknemers van de wereld!

Na Duitsland staat Nederland op nummer twee als het om tevredenheid op het werk gaat. Tevreden medewerkers zorgen ervoor dat de productiviteit en winstgevendheid omhoog gaan. Waar zorgt tevredenheid nog meer voor, en belangrijker: hoe creëer je nou tevreden werknemers?


Vitaliteit

Waarom jij moet investeren in een vitaliteitsprogramma!

Je hoort tegenwoordig steeds meer dat bedrijven investeren in de vitaliteit van hun medewerkers. Gelukkig! Er zijn namelijk een aantal voordelen te noemen voor deze investering. Wij hebben voor jou de vijf belangrijkste redenen op een rijtje gezet!

Balans

Doei winterdepressie, hallo lentekriebels!

Een winterdepressie is veelvoorkomend. Meer dan 500.000 mensen hebben er last van. De lange, donkere dagen maken ons vermoeid en wellicht zelfs minder happy. Hoe herken je een winterdepressie of -dip, en wat kun je eraan doen? Lees verder voor handige tips!

Bewegen

Waarom is zitten zo slecht voor je?

In Nederland zitten we te veel, zo blijkt uit meerdere onderzoeken. Zoveel zitten blijkt ook negatieve gevolgen te hebben voor gezondheid. Zelfs zoveel dat het “het nieuwe roken” wordt genoemd. Hoe komt het dat langdurig zitten zo slecht voor je is?

Vitaliteit

66 dagen: het succes van jouw goede voornemens

2018, een nieuw jaar en voor velen de start van nieuwe goede voornemens. Goede voornemens zijn vaak optimistisch en vooruitstrevend, maar toch lukt het menig persoon niet om zich er aan te houden. Waarom is dit? En wat kun je er aan doen om je er wel aan te houden?


Algemeen

Kerst op je werk!

Enkel een kerstboom in de hal en een kerstpakket als cadeau. Herken je dit? Wil je dat jouw bedrijf uitgebreider kerst gaat vieren en iedereen zo alvast warmdraait voor eerste kerstdag? Dan heb ik een paar tips en leuke ideeën voor je!

Vitaliteit

Preventiemedewerker, wat is dat eigenlijk?

Sinds 1 juli 2017 is de Arbowet veranderd. Een van de veranderingen is dat ieder bedrijf van 25 medewerkers of meer een preventiemedewerker in dienst moet hebben.  Maar wat doet een preventiemedewerker precies?  En wat zegt de nieuwe Arbowet hierover?

Vitaliteit

Vitaliteit, modewoord of duurzame verandering?

De laatste maanden word je overspoeld met het woord vitaliteit. We zitten te veel, bewegen te weinig, eten ongezond en hebben allemaal last van stress. De oplossing? Vitaliteit volgens velen.

Balans

Slapen we slecht?

Recent onderzoek van het Nederlands Herseninstituut in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft uitgewezen dat Nederlanders over het algemeen slecht slapen. Toch slapen we in Nederland lang genoeg: ongeveer 90% van de volwassen haalt de aanbevolen 7-9 uur slaap per nacht. Hoe komt het dan dat we toch slecht slapen?


Balans

De voordelen van piekeren!

Piekeren staat over het algemeen slecht bekend. Het kan leiden tot depressies, een slechte gezondheid en mensen proberen vaak hun piekergedachten te onderdrukken. Maar er is goed nieuws: uit recent onderzoek blijkt dat piekeren ook voordelen heeft! Zo kan piekeren bijvoorbeeld helpen als motivator of buffer.

Algemeen

Werk combineren met topsport

Naast mijn werkzaamheden als EnergyConsultant Data bij EnergyPlatform ben ik speler van het Nederlandse heren curling team. Samen met mijn team probeer ik mij te plaatsen voor de Olympische winterspelen van 2018 in Pyeongchang. Dankzij de flexibiliteit van EnergyPlatform is het mogelijk voor mij om topsport met mijn werk te combineren.

Algemeen

Wat is er veranderd in de nieuwe Arbowet?

Sinds 1 juli 2017 is de Arbowet veranderd. De nieuwe Arbowet is een van de stappen om iedereen in Nederland te helpen tot de leeftijd van 67 te kunnen werken. Dit kan men het beste behalen door medewerkers gezonde en vitaal te houden! Hier een overzicht van de veranderingen en hoe je ze optimaal kunt benutten!

Bewegen

Wat betekenen de nieuwe beweegrichtlijnen voor mij?

Op 22 augustus 2017 zijn er nieuwe beweegrichtlijnen als advies gepresenteerd aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Als de minister het advies overneemt, vervangen zij de oude beweegnormen. Maar wat betekenen deze nieuwe beweegrichtlijnen?


Vitaliteit

Versterken is nog beter dan voorkomen

Tegenwoordig zie je dat werkgevers en zorgaanbieders vooral geïnteresseerd zijn in het voorkomen van uitval. Zo worden er gerichte preventiemaatregelen aangeboden voor risicogroepen. “Voorkomen is beter dan genezen” is immer de gedachte. Het kan echter nog beter: amplitie!

Balans

Hoe gebruik je emoties voor vitaliteit?

Tijdens mijn opleiding psychologie heb ik veel over emoties geleerd en hoe die met psychische en lichamelijke problemen kunnen samenhangen. Dit is mij altijd blijven fascineren en nu ik voor EnergyPlatform werk, probeer ik deze kennis te koppelen aan vitaliteit en wellbeing.

Algemeen

Hoe gebruiken we data in de praktijk?

Gisteren is ons datateam naar het data event van onze klant PostNL geweest. We zijn namelijk altijd benieuwd naar verbeteringen en uitdagingen op het gebied van data! We leren dan ook graag van de ervaringen van andere organisaties.

Vitaliteit

5 rituelen die jouw prestaties kunnen verbeteren

Te weinig beweging, verkeerde voeding en lange files. Daar heb ik gelukkig al een tijdje afscheid van kunnen nemen. Wat heeft dit onnodig veel energie voor mij gekost. Natuurlijk was ik voorheen ook bezig met voeding, sport en een gebalanceerd leven.


Algemeen

Ontbijtsessie: Bevlogenheid leidt tot maximaal hr-rendement

Medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal van je organisatie. Zij maken je als organisatie bijzonder. Maar haal je momenteel maximaal rendement uit jouw mensen? En hoe bevlogen zijn jouw medewerkers eigenlijk?

Vitaliteit

Vitaliteit: meer dan alleen losse initiatieven

Ik spreek regelmatig mensen van HR in verschillende organisaties, die aangeven dat ze investeren in activiteiten omtrent vitaliteit. Ik hoor dan vaak dingen zoals: fruitmanden, zo nu en dan een workshop gezonde voeding, mindfulness enzovoorts. Het doel is vaak: ‘fitte en vitale medewerkers te creëren’. Maar krijg je die ook op deze manier?

Vitaliteit

Jouw visie: de basis van jouw wellbeing

Hoi! Mijn naam is Tom van Egmond. Momenteel ben ik werkzaam als EnergyConsultant bij EnergyPlatform. Lees hier wat wellbeing voor mij betekent!

Vitaliteit

Investeren in Employee Wellbeing. Hoe weet je wat je er aan hebt?

Ik ben Carlo Glasbergen en ik ben werkzaam als EnergyConsultant Data bij EnergyPlatform. Ik ben onder andere verantwoordelijk voor de EnergyScan die inzicht geeft in de kansen en uitdagingen van een organisatie op het gebied van vitaliteit.


Vitaliteit

Gemeenten en vitaliteit: de stand van zaken

Vitaliteit is een belangrijk onderwerp voor gemeenten. De beweegredenen voor gemeenten om aandacht te schenken aan vitaliteit kennen grote gelijkenissen. EnergyPlatform heeft onderzocht wat de belangrijkste argumenten zijn om te starten met vitaliteit.

Vitaliteit

Welzijn van medewerkers: de grootste kerndoelstelling voor HR t/m 2020!

Oracle organiseert jaarlijks een bijeenkomst met vooraanstaande professionals in HR om trends te onderzoeken. Daarin worden de werkomstandigheden van medewerkers over heel Europa doorgenomen.

Vitaliteit

Is vitaliteit belangrijk voor Nederlandse gemeenten?

Vanuit de Hogeschool van Amsterdam is onderzocht hoe er in Nederlandse gemeenten naar vitaliteit wordt gekeken. Mabel Nieman, stagiaire bij EnergyPlatform, heeft het onderzoek uitgevoerd onder HR-medewerkers van 36 gemeenten in Nederland.

Balans

Belang van ontspanning onderschat!

Ontspannen: het kan soms een uitdaging zijn. We hebben altijd wel iets te doen. Werk, huishouden, studie, verplichtingen en ga zo maar door. Iedereen heeft zijn eigen redenen en motivaties om wel of niet te ontspannen.


Algemeen

5 tips om de kater van Koningsdag te overleven

Koningsnacht en dag staan weer voor de deur. Aangezien vrijdag gewoon een werkdag is, zal je toch een beetje op moeten letten met alcohol. Mocht je nou per ongeluk iets te veel hebben gedronken, dan...

Vitaliteit

Data analyse en curling. Dat heeft toch niks met elkaar te maken?

Vandaag ben ik 1 jaar in dienst bij EnergyPlatform. Als data analist heb ik dit jaar voor verschillende klanten de EnergyScan verzorgd

Vitaliteit

Vijf belangrijke tips voor een duurzaam vitaliteitsprogramma

Veel bedrijven en overheidsinstellingen worstelen met de vraag op welke wijze zij vitaliteit aandacht kunnen geven binnen hun organisatie. Met als gevolg dat vitaliteit niet of nauwelijks van de grond komt.

Voeding

Drink lekker een kopje thee!

Thee, je houdt ervan of je vindt er helemaal niks aan. Je hoort er ook verschillende dingen over en wat moet je nu geloven? Want val je nu echt af van een paar koppen groene thee per dag? Krijg je een mooie huid van thee? Is zwarte thee ongezond?


Vitaliteit

Benoemd tot Best Workplace. Wat betekent dit?

Great Place to Work publiceert ieder jaar een lijst met Best Workplaces in Nederland. Wat betekent het als een organisatie op deze lijst staat? En levert het de organisatie voordelen op?

Vitaliteit

Employee wellbeing: vitaliteit van de toekomst!

Gezonde en gelukkige medewerkers staat tegenwoordig steeds hoger op de agenda binnen bedrijven. Er is ook steeds meer bekend over vitaliteit onder medewerkers zelf en de voorbeelden uit Scandinavië en de Verenigde Staten blijven terugkomen in de media. Daarin komt ook steeds vaker de term employee wellbeing terug. Maar wat is employee wellbeing?

Bewegen

Hoe je bedrijfsfitness wél tot een succes kunt maken

Ruim 40% van de werkende Nederlanders beweegt onvoldoende volgens de norm voor gezond bewegen. Omdat we een groot deel van onze tijd spenderen op de werkvloer, wordt het tijd om beweging op het werk weer even onder de aandacht brengen.

Vitaliteit

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit is tegenwoordig een populair begrip! Als organisatie is het belangrijk om hiermee aan de slag te gaan. Er bestaan echter veel verschillende definities van vitaliteit. Dus wat is vitaliteit precies?


Vitaliteit

Houd je personeel vitaal in vijf stappen!

Vitaal personeel is belangrijk voor de organisatie. Medewerkers zorgen voor het succes van je organisatie. Hoe vitaler de medewerkers, hoe productiever ze zijn! Maar de vraag is: hoe houdt je je personeel vitaal?

Bewegen

Lunchwandelen: multitasken op vitaal niveau!

Beweeg jij genoeg gedurende de dag? Of heb je moeite de Nederlandse Norm Gezond Bewegen te halen? Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen moeten we minimaal 5 dagen per week 30 minuten bewegen.

Bewegen

Fuck de bureaufiets!

Al maanden word ik overspoeld met allerlei posts op Linkedin over “de bureaufiets.” De zogenaamde oplossing voor een tekort aan bewegen tijdens werk. Wie houd je hiermee voor de gek?

Vitaliteit

Hoe de Zweden voor vitaliteit zorgen!

Zweden is al jaren een voorloper op het gebied van opvoeding, educatie en vitaliteit op de werkvloer. Het is een van de landen waarvan de inwoners het gelukkigst zijn ter wereld en zeer succesvol.