De kracht van waardering: Kleine gebaren, groot verschil

Waardering is een van de meest bepalende factoren voor de vitaliteit van medewerkers. Zonder waardering kan een medewerker niet haar volledig potentieel benutten. Niets voelt beter dan erkend en gezien te worden, en deze gevoelens zijn krachtige motivatoren om te blijven streven naar succes. Juist deze energie is de onmiskenbare kracht van een vitale medewerker.

Maar hoe kun jij, als leider, je waardering voor je team op een eenvoudige maar effectieve manier uiten? Gebaseerd op een onderzoek van Harvard, presenteren we je vijf cruciale tips:

  1. Maak verbinding – Check regelmatig even bij iemand in en vraag hoe het met hem of haar gaat. Een eenvoudig ‘goedemorgen’ en een kort, informeel gesprekje kunnen al helpen om een band te smeden met je teamleden.
  2. Geef gerichte feedback – Medewerkers willen graag weten waar ze goed in zijn en waar ze zich nog kunnen verbeteren. Een evenwichtige mix van positieve en constructieve feedback kan medewerkers een oprecht gevoel van waardering geven.
  3. Verken groeimogelijkheden – Medewerkers willen graag weten welke kansen ze hebben om door te groeien. Door als leider dit regelmatig te bespreken, versterk je het gevoel van waardering bij je teamleden.
  4. Bied flexibiliteit – Geef medewerkers de mogelijkheid om te werken op de manier die het beste bij hen past. Dit kan betekenen dat ze online werken, op afstand, of hun werkdag flexibel in kunnen delen. Dit is een krachtig teken van vertrouwen en waardering.
  5. Maak waardering tot een ritueel – Zorg ervoor dat je regelmatig momenten creëert om je waardering te uiten naar je team. Dit kan aan het begin van de week zijn, in een e-mail, of door een simpel schouderklopje. Elk gebaar telt!”

Bij EnergyPlatform geloven we sterk in het belang van waardering en positieve energie op de werkvloer. Een vitale werkomgeving begint met het creëren van een cultuur waarin medewerkers zich gewaardeerd en ondersteund voelen. Deze kleine gebaren van waardering kunnen een grote impact hebben op het welzijn en de prestaties van je team. Wil je meer weten over hoe je een vitale werkomgeving kunt creëren en het welzijn van je medewerkers kunt bevorderen? Kijk dan ook eens naar ons Health, Wellbeing en Performance programma.

Bron: https://hbr.org/2020/01/the-little-things-that-make-employees-feel-appreciated