Zonder falen, geen Vitaal leiderschap

Falen is inherent aan leren en ontwikkelen. We moeten fouten maken aanmoedigen en omarmen, in plaats van het bestraffen. Vitaal leiderschap houdt onder andere in dat we falen accepteren en proberen te groeien na elke uitdaging. Jezelf de ruimte geven om fouten te maken, maar ook anderen.

Neem bijvoorbeeld Duncun Stutterheim, de oprichter van ID&T, die in zijn ondernemersreis vaker faalde dan slaagde. Zijn carrière zit vol met gefaalde projecten, zoals verliesgevende festivals, platenlabels en zelfs een kroeg. Faillissement lag constant op de loer. Maar juist uit deze moeilijke momenten ontstond een succesformule in de vorm van Sensation, waarmee ID&T uiteindelijk zeer succesvol werd. Soms hebben we dit soort tegenslagen nodig om te leren en te groeien, zodat we uiteindelijk kunnen slagen.

Stimuleer een veilige cultuur van leren

Op de werkvloer kan een obsessieve focus op groei en succes leiden tot een verstikkende omgeving, waar falen onacceptabel lijkt. Als leiders is het onze verantwoordelijkheid om ruimte te geven aan onze medewerkers, hen aan te moedigen risico’s te nemen en te experimenteren. Wist je dat het chocoladepuntje in de Cornetto eigenlijk een productiefout was? Maar dat dit onverwachte foutje het ijsje juist een enorme hit maakte! Falen kan ons dus écht verder brengen.

Zelfleiderschap: Toon Kwetsbaarheid en Empower Anderen

Een vitaal leider laat zelfleiderschap zien door openlijk over zijn eigen fouten te praten. Door onze kwetsbaarheid te tonen, creëren we een cultuur waarin anderen zich ook vrij voelen om hun falen te delen en daarvan te leren. Samen bouwen we een omgeving van vertrouwen en groei, waarin iedereen wordt aangemoedigd om hun beste zelf te zijn.

Word een Vitaal Leider en Omarm Groei

We dagen jou uit om de komende tijd vol enthousiasme aan de slag te gaan met vitaal leiderschap. Stimuleer een omgeving waarin falen wordt omarmd en waarin mensen kunnen floreren door te leren en te groeien. Denk aan Duncun’s reis, waarin tegenslagen uiteindelijk tot ongekende hoogtes leidden. Kies voor vitaal leiderschap en inspireer anderen om hetzelfde te doen. Samen creëren we een veerkrachtige, innovatieve en succesvolle toekomst.

Bij EnergyPlatform geloven wij dat een vitale werkomgeving begint met het creëren van vitale managers. Ons Vitaal Leiderschap Programma biedt zelfinzicht, inspiratie en praktische tips om een vitale leider te zijn. Wil je meer weten over hoe je een vitaal leiderschap kunt stimuleren en het welzijn van je medewerkers kunt bevorderen? Kijk dan eens naar een van onze workshops.