Hybride werken in de toekomst

Hybride werken, het combineren van thuiswerken en kantoorwerk, wordt meer en meer de nieuwe norm. Dit wordt bevestigd door diverse studies die aantonen dat een aanzienlijk deel van de werknemers een sterke voorkeur heeft om hun werkweek te splitsen tussen thuis en kantoor.

Waarom zeggen zoveel werknemers ‘ja’ tegen thuiswerken? 🏡

Het lijkt erop dat de wereld zich steeds meer opent voor de charmes van thuiswerken. Maar wat trekt werknemers zo aan in de gedachte vanuit huis te werken, en waarom zeggen zoveel van hen volmondig ‘ja’ tegen deze werkvorm? Uit recente studies blijkt dat de aantrekkingskracht van thuiswerken groot is. Veel werknemers genieten van de vrijheid en flexibiliteit die het biedt, evenals de mogelijkheid om de reistijd te minimaliseren. Er zijn nog een hoop andere redenen die bijdragen aan deze positieve houding tegenover thuiswerken. Om deze fascinatie voor thuiswerken beter te begrijpen, zijn een aantal belangrijke redenen samengevat in de onderstaande grafiek:

Het lijkt erop dat de huiselijke setting, ver weg van de traditionele kantooromgeving, een bepaalde charme en comfort biedt die werknemers sterk aantrekt. Het vermijden van files, het vermogen om de werktijd aan te passen aan het privéleven, en de vrijheid om in pyjama te werken, zijn allemaal elementen die bijdragen aan de populariteit van de nieuwe manier waarop we werken.

De charme van het kantoor: waarom blijven we toch verlangen naar de werkplek? 🏢

Anderzijds is er ook een groot aantal mensen die blijft verlangen naar de werkplek. Waarom willen zij het comfort van thuis werken opgeven? Het kantoor is meer dan een werkplek; het is een ruimte voor creativiteit, samenwerking, en gesprekken. Het is een ontmoetingsplaats waar ideeën kunnen floreren en collega’s kunnen brainstormen. De waarde van het kantoor mag dus zeker niet worden onderschat. De voornaamste redenen waarom mensen de sfeer van het kantoor waarderen, zijn:

Thuiswerken: een wereldwijde goedkeuring

Ongeacht de cultuur, het land of de tijdzone, het verlangen om het kantoor thuis te vestigen blijkt universeel te zijn. Uit een recente studie van Capterra blijkt dat een aanzienlijk aantal werknemers over de hele wereld graag fulltime vanuit huis wil blijven werken. Meer dan de helft van de ondervraagden is van mening dat hun bedrijven zonder probleem zouden moeten kunnen functioneren met een permanent thuiswerkend personeelsbestand. Wat zijn dan precies de voordelen die werknemers wereldwijd associëren met thuiswerken? De vijf grootste voordelen volgens wereldwijd onderzoek zijn:

🚗 Geen pendelen meer

🕰️ Flexibele werktijden die passen bij het persoonlijke leven

👖 Comfortabele vrijetijdskleding als werkkleding

💡 Verhoogde productiviteit

🐕‍🦺 Tijd en mogelijkheid om voor kinderen en huisdieren te zorgen

Een blik op de toekomst: het bestaan van hybride werken

Hoewel thuiswerken een blijvend onderdeel van ons werkende leven lijkt te worden, is het duidelijk dat de waarde van het kantoor ook wordt erkend. Dit heeft geleid tot het ontstaan van hybride werken: een flexibele benadering van werken die zowel thuiswerken als kantoorwerk omvat. Bedrijven en werknemers die zich succesvol aanpassen aan deze nieuwe manier van werken, zullen er de vruchten van plukken. Een hybride werkschema geeft teams en individuele werknemers de vrijheid om te kiezen hoe en waar ze hun werk het beste kunnen uitvoeren. Echter, brengt deze nieuwe werkstijl ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Enkele vragen die we onszelf moeten stellen zijn:

  • Hoe kunnen we effectief samenwerken als teams verspreid zijn over meerdere locaties?
  • Hoe kunnen we voldoen aan de diverse wensen en behoeften van medewerkers?
  • Hoe ziet de nieuwe rol en functie van het kantoor eruit?
  • Hoe stellen we effectieve teamregels op om de samenwerking en prestaties te optimaliseren?
  • Welke nieuwe rituelen kunnen we introduceren om de energie en het plezier in het werk te bevorderen?

Het vinden van de antwoorden op deze vragen zal een cruciale rol spelen in het vormgeven van onze hybride werktoekomst. Wil je meer weten over hoe je een vitale werkomgeving kunt creëren en het welzijn van je medewerkers kunt bevorderen? Kijk dan ook eens naar ons Health, Wellbeing en Performance programma.