“Find a way” – Diana Nyad over Veerkracht

Veerkrachtig zijn in een veranderende wereld is één van de belangrijkste vaardigheden van nu en in de toekomst. De mentale kracht hebben om je reactie te veranderen. Want dat we voor uitdagingen staan op weg richting ons doel, dat is duidelijk.

Één van de mooiste inspiratieverhalen over Veerkracht vinden wij die van Diana Nyad. Deze 64-jarige Amerikaanse zwemster zwom van Florida naar Cuba. 165km in open water, zónder bescherming tegen de daar overal zwemmende haaien. Een prestatie van formaat. Maar het bijzondere aan haar verhaal is dat het haar pas bij de vijfde poging lukte! Hoe was dit mogelijk en welke lessen kunnen we hieruit trekken?

Toen ze 27 was besloot ze haar eerste poging te wagen. Diana was fysiek op haar top en had een heel team om haar heen verzameld. Ze had rekening gehouden met de oceaan, het water, de stroming en de haaien. Ze kwam ver, maar het lukte niet.

Een paar jaar later waagde ze zich voor haar tweede poging. Andere training, andere specialisten. Ver gekomen, niet gelukt. Er volgden nog twee pogingen die uiteindelijk ook strandden.

Op haar 64e lukte het haar: de vijfde poging was raak. Onderstaande foto is bij haar aankomst gemaakt.

Hoe kan het dat het haar op 64-jarige leeftijd wel lukte en de pogingen ervoor mislukten? Haar antwoord: “Ik ben nu een betere atleet. Niet alleen mentaal maar ook fysiek. Alle ervaringen die ik heb gehad, neem ik mee. Hierdoor kan ik mijn mentale kracht omzetten in fysieke kracht.”

Diana’s les: geef nooit en te nimmer op: “Find a way!”