De 5 grote voordelen van online vitaliteitsprogramma’s

Anno 2024 is een combinatie van offline en online vitaliteitsprogramma’s onmisbaar. Door zowel online als offline activiteiten te combineren en te kiezen voor interactieve, gevarieerde programma’s, kunnen bedrijven echt iets betekenen voor het welzijn, de ontwikkeling en de prestaties van hun medewerkers. Toch horen we soms de opmerking: ‘Wij geloven niet in online vitaliteitsprogramma’s; alleen fysieke trainingen werken hier.’

De ervaring leert ons vaak het tegenovergestelde. Juist door blended learning toe te passen en online en offline programma’s te combineren, krijg je inzicht in hoe het echt gaat met je medewerkers. Online vitaliteitsprogramma’s bereiken de grootste groep mensen, hebben meetbare impact en zorgen voor hoge engagement bij medewerkers. In dit artikel bespreken we 5 grote voordelen van online.

Impact van online vitaliteitsprogramma's

Voordelen van online vitaliteitsprogramma’s

1. Anonimiteit: De mogelijkheid om anoniem deel te nemen aan online vitaliteitsprogramma’s is misschien wel het belangrijkste voordeel. Veel werknemers voelen zich niet comfortabel bij het bespreken van persoonlijke of gevoelige thema’s in een fysieke setting. Anonimiteit maakt het voor deelnemers makkelijker om open te zijn en echte hulp te zoeken zonder angst voor stigma of oordeel. Zo’n 35% van onze deelnemers kiest voor deze optie. Het feit dat 85% van hen aangeeft nooit aan een live workshop te zullen deelnemen, onderstreept nogmaals het belang.

2. Flexibiliteit: Het aanbieden van online trainingen is eenvoudiger dan offline trainingen. Dezelfde trainer kan meerdere sessies op een dag verzorgen vanaf één locatie. Bovendien verhoogt het deelnamepercentage doordat medewerkers zelf kunnen kiezen wanneer ze deelnemen. Dit vergroot niet alleen de toegankelijkheid maar helpt ook bij het opbouwen van een community door je op verschillende doelgroepen te richten.

3. Schaalbaarheid: Of het nu gaat om ruimtegebrek, verschillende locaties of hybride werken, online vitaliteitsprogramma’s bieden de mogelijkheid om tegelijkertijd 5, 50, 500, of zelfs 5000 mensen deel te laten nemen, vanaf elke plek ter wereld. Dit is bijzonder waardevol voor organisaties met meerdere vestigingen of voor teams die op afstand werken. Waar het deelnamepercentage bij offline aanbod rond de 10% lag, zien we na twee jaar online een gemiddelde deelname van 55% van alle medewerkers.

4. Kosten: Blended learning stelt ons in staat om binnen slechts één maand vijftig teams binnen een organisatie te laten deelnemen aan hetzelfde programma, zonder de noodzaak om de planning van vijftig managers, de agenda’s van de teams, of de locaties te coördineren. Het gebruik van online vitaliteitsprogramma’s vereenvoudigt het plannen van grootschalige trainingen aanzienlijk, waardoor de complexiteit wordt verminderd. Deze efficiëntie maakt het mogelijk om met een kleiner budget meer teams binnen de organisatie te trainen, terwijl tegelijkertijd de impact en betrokkenheid van medewerkers wordt verhoogd.

5. Meetbaarheid: Een van de grootste voordelen van online vitaliteitsprogramma’s is de mogelijkheid om nauwkeurige gegevens te verzamelen. Dit stelt organisaties in staat om gedetailleerde rapporten te genereren die waardevolle inzichten bieden in de effectiviteit van trainingen. Deze data kunnen worden gebruikt om programma’s te verfijnen, gerichte ondersteuning te bieden aan teams of individuen, en de algehele ervaring te verbeteren.

Conclusie

Juist door online en offline vitaliteitsprogramma’s te combineren, pakken we het beste van twee werelden. Offline zorgt voor beleving en het gevoel van samenhorigheid. Terwijl online flexibiliteit, meetbaarheid en schaalbaarheid biedt die nodig zijn om iedereen te bereiken, waar en wanneer dan ook. Samen zorgen ze voor de grootste impact op de gezondheid en het welzijn van je team. Benieuwd hoe dit alles in de praktijk werkt en hoe het jouw team kan helpen groeien? Neem dan contact met ons op!