Vitaal leiderschap: Een gezond team is een productief team

Stel je voor: een kantoor bruisend van energie, waar leiderschap niet alleen gaat over targets en prestaties, maar ook om welzijn en vitaliteit. Met zijn allen enorm hard werken, maar wel met een glimlach bij het kerstdiner zitten. In deze nieuwsbrief gaan we dieper in op het concept vitaal leiderschap.

We delen interessante inzichten waar wij zelf veel aan hadden, en waarvan wij denken dat jij ze ook interessant vindt. Centraal staat vitaal leiderschap: een leiderschapsstijl die zich richt op het welzijn van het hele team en niet alleen op de cijfers. Echte vitale leiders begrijpen dat een gezond team een productief team is.

Teamvergadering met vitaal leiderschap en diversiteit
1. Diversiteit gaat verder dan hokjes afvinken

Diversiteit en inclusie zijn méér dan HR-trends; ze zijn essentieel voor vitaal leiderschap. Dit gaat verder dan quota of het vullen van ‘hokjes’. Ware diversiteit focust op zowel zichtbare als onzichtbare verschillen die essentieel zijn voor innovatie en bedrijfsgroei. Het zit hem niet in de oppervlakkige verschillen, maar in de waardering van ieder individu. Kortom, duurzaam en vitaal leiderschap verlangt een diversiteitsbeleid dat verder gaat dan vinkjes en quota; het streeft naar een werkelijk inclusieve organisatie waar iedereen tot zijn recht komt. Kies mensen die elkaar in alles aanvullen en je hebt geen ingewikkeld beleid meer nodig.

2. Niet iedereen wilt manager worden

Het erkennen dat niet iedereen de wens of de geschiktheid heeft om manager te worden is een belangrijk inzicht dat wij de afgelopen maand hebben gehad. Veel organisaties maken de fout hoog presterende specialisten te promoveren naar rollen die ze niet wensen of waarvoor ze niet geschikt zijn. Dit leidt tot ongemotiveerde teams en kan zelfs een schadelijke cultuur creëren. Door medewerkers verschillende manieren te bieden om te groeien en zich te ontwikkelen in hun carrière, zonder dat ze per se manager hoeven te worden, kan een organisatie een meer gezonde, positieve werksfeer creëren. Dit is gunstig voor zowel de werknemers als de organisatie als geheel.

3. De oplossing voor een burn-out is geen lange vakantie

In een recente podcast met burn-out expert Christina Maslach wordt één ding glashelder: burn-out is niet slechts een individueel probleem, maar een symptoom van organisatorische tekortkomingen. Dit benadrukt het cruciale belang van vitaal leiderschap. Vitaal leiderschap gaat verder dan het stellen van targets en KPI’s; het gaat om het welzijn van het team als geheel en het scheppen van een omgeving waarin mensen kunnen floreren. Het betrekt werknemers bij besluitvormingsprocessen, creëert een cultuur van openheid en erkent de waarde van een gezonde werk-privébalans. Kortom, het gaat verder dan snelle oplossingen zoals vakanties of mindfulness. Het pakt de wortels van burn-out aan door werknemers een gevoel van controle en gemeenschap te bieden, wat uiteindelijk de algehele organisatie ten goede komt.

💡 Tips van de Maand

  • Luister naar je team: een vitaal team begint bij goede communicatie.
  • Kijk verder dan cijfers: niet alles wat telt, kan geteld worden.
  • Daag de status quo uit: vernieuw, verander en verrijk je organisatie door anders te denken.
  • Herken en erken talent: kijk verder dan cv’s en titels. Besteed aandacht aan de individuele sterktes en zwaktes van elk teamlid.

Iedereen kan vitaal leiderschap ontwikkelen. Tijdens onze team training: Vitaal Leiderschap leer jij kijken naar het grotere geheel. Het gaat om de juiste mensen bij elkaar weten te brengen, een psychologisch veilige omgeving te creëren en mensen in hun kracht weten te zetten. Bekijk onze workshops eens en wordt een leider van de toekomst.

Bronnen:

Harvard Business Review – Why Burnout Happens – and How Bosses Can Help
Trends in HR – Diversiteit en Inclusie: oprechte visie of windowdressing?
HR Magazine – Not everyone wants to become a manager