NIEUWS

Waarom investeren in vitaliteit loont!

Verzuim is tegenwoordig een probleem voor veel bedrijven. Een zieke medewerker kost gemiddeld €250,00 per dag. Daar bovenop komen nog de kosten om een eventuele vervanger in te zetten. EnergyPlatform is van mening dat een gedeelte van verzuim voorkomen kan worden door te investeren in de gezondheid van medewerkers. Door medewerkers actief bezig te laten zijn met hun gezondheid kunnen ze gezonder worden. EnergyPlatform is van mening dat onder andere investeren in sport en bewegen loont. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen dit aan.

vitaliteit gezondheid medewerkers

Investeren in sport & bewegen

Zo deden Dekkers e.a. (2006) onderzoek naar de effecten van vitaliteitinterventies op medewerkers. In hun vier jaar lang durende “ALIFE@Work study” kwamen zij tot de conclusie dat er zeer positieve effecten werden gesignaleerd. In het onderzoek werden een aantal medewerkers niet onderworpen aan een vitaliteitsprogramma en een andere groep wel. Sport & bewegen vormde daarin een belangrijke component.

De kernpunten van hun onderzoek zijn als volgt:

  • Stimuleren van sporten onder medewerkers heeft een verzuim reducerend effect.
  • Sportende werknemers verzuimen minder snel dan niet sportende collega’s (25 dagen minder verzuim in vier jaar).
  • Werknemers met overgewicht veroorzaken significant hogere kosten dan werknemers met een gezond gewicht.
  • Werknemers met overgewicht (BMI >25) verzuimen vaker dan werknemers met een gezond gewicht (BMI 18,5 – < 25).

Kortom sportstimulering onder medewerkers heeft zeer positieve effecten op de verzuimreductie.

Hoe investeert EnergyPlatform in sport & bewegen?

Bij EnergyPlatform vinden wij het belangrijk dat iedereen actief kan zijn wanneer hij of zij dat nodig heeft. Om die reden hebben alle medewerkers, op elk moment van de dag, toegang tot een sportschool. Daarnaast motiveren wij elkaar om met het hele team korte sportoefeningen te doen. Denk hierbij aan het inlassen van een pauze om 15:00 uur waarin wij met zijn alle twintig minuten yoga doen.

Ben jij benieuwd wat jij kan doen voor jouw medewerkers om ze in beweging te krijgen? Neem dan contact met ons op zodat wij jou kunnen helpen met het opzetten van een vitaliteitsplan!

Bron: Dekkers et al. (2006)

Als mede oprichter en EnergyConsultant help ik je graag om vitaliteit een duurzaam karakter te geven binnen jouw organisatie.
Frans van Leeuwen, MSc