Hoe je bedrijfsfitness wél tot een succes gaat maken

Ruim 40% van de werkende Nederlanders beweegt onvoldoende volgens de norm voor gezond bewegen. Omdat we een groot deel van onze tijd spenderen op de werkvloer, wordt het tijd om beweging op het werk weer even onder de aandacht brengen.

Bewegingsprogramma’s verbeteren de fitheid en gezondheid van werknemers en hier heb je als werkgever baat bij. Sporten en bewegen verhoogt de inzetbaarheid en verlaagt het ziekteverzuim. Zo blijken werknemers gemiddeld een prestatieboost van 15% te ervaren wanneer er tijdens de lunch 30 tot 60 minuten is bewogen en toont een andere studie aan dat 2,5 uur beweging tijdens werk (per week) leidt tot een merkbare vermindering in afwezigheid door ziekte. Gezonde, actieve werknemers nemen dus minder ziektedagen op en brengen meer energie naar de werkplek.

Bedrijfsfitness

Bedrijfsfitness is één van de bekende mogelijkheden om werknemers te motiveren tot beweging. Uit een studie van TNO blijkt echter dat op een populatie van bijna 10.000 werknemers, slechts 8% regelmatig deelneemt aan bedrijfsfitness. Hoe zit dat? Waarom werkt bedrijfsfitness vaak niet? En hoe kan je het dan wel tot een succes maken?

 

Bedrijfscultuur

Het gaat niet om het beschikbaar stellen van de sportfaciliteiten, maar om de juiste bedrijfscultuur. Zoals eerder in het artikel ‘Fuck de BureauFiets’ al eens werd genoemd, zijn veranderingen in de fysieke omgeving simpelweg niet genoeg om gedragsverandering teweeg te brengen. Het belangrijkste is dat het algemeen geaccepteerd is dat werknemers tijdens het werk aan hun beweging komen, of sterker nog, dat het aangemoedigd wordt!

 

Succesfactoren:

  • Een goede voorbeeldfunctie vanuit het management
  • Ondersteuning vanuit het bedrijf (en collega’s) en het bieden van financiële prikkels
  • Goede toegankelijkheid en een vernieuwend, verrassend en gevarieerd aanbod.
  • Persoonlijke aandacht en goede begeleiding

Geen plek voor een fitnessruimte op kantoor? Misschien is dan een vitaliteitsprogramma op maat iets voor jouw bedrijf. Neem vrijblijvend contact op met ons en laat je informeren over de verschillende mogelijkheden: van bootcamps tot yoga, van stoelmassages tot health checks, van beweegchallenges tot voedingscoaching/advies.

Exercise in the office isn’t a new idea. But it’s such a clear win-win — in terms of health, morale and productivity — that I think it deserves to be put in the spotlight once more. It doesn’t take much to bring fitness into the workplace: a little space, a few pieces of equipment, willingness to embrace some sweat and exertion. But the impact can be surprising.’

Ryan Holmes – CEO at Hootsuite

Als mede oprichter en EnergyConsultant help ik je graag om vitaliteit een duurzaam karakter te geven binnen jouw organisatie.
Frans van Leeuwen MSc