NIEUWS

De vier stappen naar persoonlijk leiderschap

‘We willen steeds meer gouden eieren, maar dan moet de kip wel onderhouden worden’

Zo luidt een gezegde van Stephen Covey, de goeroe van persoonlijk leiderschap. Wat hij met het gezegde bedoelt, is dat we tegenwoordig steeds meer van onze medewerkers verwachten, maar dat dat niet vanzelf gaat. Volgens Covey is een belangrijk element dat je als leidinggevende goed omgaat met je medewerkers waarbij je de medewerkers in hun eigen kracht zet. Als bedrijf zijnde zou je er alles aan moeten doen om optimaal gebruik te maken van de potentie van jouw medewerkers.

Het begint bij persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap staat in het teken van je eigen beslissingen maken en richting geven aan je eigen leven. Zo neem je de regie over je eigen leven, je werk, carrière en zelfontwikkeling. Als leidinggevende zou je eens kunnen nadenken over vragen zoals: wat inspireert jou? Waar krijg je energie van? En hoe draag je deze energie over aan anderen?

De vier basisbeginselen van persoonlijk leiderschap

Om de bovenstaande vragen te beantwoorden zou je de volgende stappen kunnen nemen:

1. Creëer bewustwording rondom je gedachten en gevoelens

In de hectiek van het dagelijks leven kan je soms wel eens vergeten om stil te staan bij je eigen gedachten en gevoelens. Probeer daarom wat meer de tijd te nemen om te kijken naar hoe je je écht voelt. Ben je blij met je huidige leven, of zou je graag iets anders willen zien?

2. Doe aan zelfobservatie

Het is makkelijk om mee te gaan met de bedrijfscultuur waarin je zit. Just go with the flow. Echter, bij persoonlijk leiderschap is het van belang dat je bij jezelf te raden gaat wat jij nou eigenlijk denkt en vindt. Komt dit overeen met de manier waarop je op dit moment aan het werk bent?

3. Vergroot je zelfmotivatie

Het kan zijn dat je er na de eerste twee stappen achter bent gekomen dat je dingen eigenlijk anders zou willen zien. Wanneer dat zo is, dan is het tijd voor gedragsverandering. Bij gedragsverandering is intrinsieke motivatie, ook wel motivatie die vanuit jezelf komt en onafhankelijk is van je omgeving, de beste garantie tot succes.

4. Start met zelfmanagement

De laatste stap, maar zeker niet de minste, is de start van je gedragsverandering. Je hebt een doel voor ogen en je weet hoe je dat wilt bereiken. Dan is het nu aan jou om het heft in eigen handen te nemen en naar jouw doel toe te werken!

 

Klaar voor persoonlijk leiderschap?

Ben zijn benieuwd of je onze vier stappen naar persoonlijk leiderschap gaat oppakken en wat je ervaring hiermee is. Zoek je iemand om mee te sparren? Bekijk dan de mogelijkheden om een vitaliteitscoach te gebruiken.

Als EnergyCoach en tevens psycholoog krijg ik energie van individuen en teams motiveren en inspireren om het beste uit zichzelf te halen! Aan de hand van trainingen en persoonlijke coaching help ik je graag verder met jouw persoonlijke leerpad.
Joy Wurtz, MSc