NIEUWS

Vitaliteit

Employee wellbeing: vitaliteit van de toekomst!

Gezonde en gelukkige medewerkers staat tegenwoordig steeds hoger op de agenda binnen bedrijven. Gelukkige en gezonde medewerkers zijn uiteraard productiever en maken samenwerken voor iedereen aangenamer. Er is ook steeds meer bekend over vitaliteit onder medewerkers zelf en de voorbeelden uit Scandinavië en de Verenigde Staten blijven terugkomen in de media. Daarin komt ook steeds vaker de term employee wellbeing terug. Veel mensen weten echter niet precies wat dit is. Is dit hetzelfde als gezondheid of vitaliteit? We gaan je dit complexe concept uitleggen!

Ontspanning

Wat houdt employee wellbeing in?

Er zijn verschillende definities van employee wellbeing en de letterlijke vertaling is: het welzijn van de medewerker. Het is echter een breed concept en over het algemeen bestaat het uit 4 verschillende soorten hoofdfactoren:

  • Omgevingsfactoren: dit is de fysieke werkomgeving van de medewerker. Dus of de werkplek comfortabel is, de temperatuur en luchtkwaliteit voldoende is en er fijne verlichting aanwezig is.
  • Fysieke factoren: dit zijn factoren zoals voldoende beweging, gezonde voeding en de ervaring van pijn en ziekte. Dus vooral de leefstijl van de medewerker.
  • Sociale factoren: hierbij kun je denken aan de relaties die de medewerker heeft met familie, vrienden en collega’s. Maar ook de relatie met de manager is hierbij belangrijk en vooral transparantie daarin. De werksfeer speelt bij sociale factoren ook een belangrijk rol in en dit zorgt voor een goede band tussen medewerkers en laat ze betrokken voelen.
  • Psychologische factoren: hieronder valt natuurlijk stress en hoe medewerkers hiermee om kunnen gaan en de steun die ze hierbij ontvangen. Een ander belangrijk onderdeel is autonomie: medewerkers inspraak in hun werkzaamheden en werktijden geven. Rust is ook een belangrijk onderdeel van psychologisch welzijn. Medewerkers de mogelijkheid bieden zich weer op te laden door middel van pauzes of vakanties helpt hun beter presteren en/of zich beter voelen. Het is ook belangrijk dat medewerkers continu blijven leren en zich blijven ontwikkelen, dat ze zich nuttig voelen en dat ze een doel hebben. Als mensen zich nutteloos voelen of geen doel hebben, kunnen ze last krijgen van depressieve klachten waardoor ze minder goed kunnen presteren.

Hoe ziet employee wellbeing er in de praktijk uit?

De volgende voorbeelden uit Scandinavië en de Verenigde Staten laten zien dat het werken aan employee wellbeing zijn vruchten afwerpt. Verder geven ze je mogelijk inspiratie waar jij binnen jouw organisatie nog aan employee wellbeing kan werken.

Ontspanning

Vaak bieden bedrijven in Scandinavië en de Verenigde Staten mogelijkheden voor fysieke inspanning aan, zoals een sportruimte in de buurt of in het gebouw. Hierdoor hebben medewerkers gedurende de werkdag meer mogelijkheden om te bewegen en te ontspannen. Naast deze beweegmogelijkheden, is het nemen van pauzes ook heel belangrijk. In Zweden zijn deze pauzes zelf heilig en dit kleine momentje van ontspanning gedurende de dag zorgt voor productieve en gelukkige medewerkers.

Financiële zorgen

Uit onderzoek van PwC onder Amerikanen is gebleken dat ongeveer 37% van de werkende 3 of meer uur per week tijdens werk aan hun persoonlijke financiën denkt. Dit is een groot deel van de werkweek en dit zorgt ervoor dat veel medewerkers minder productief zijn. Het is dus belangrijk om hier als werkgever ook aandacht voor te hebben. Dit kan bijvoorbeeld door het salaris ieder jaar mee te laten verhogen met de inflatie of door een cursus aan te bieden over omgaan met financiën. Als medewerkers zich minder zorgen maken over hun financiën, zijn ze namelijk veel productiever.

Werkbelasting

De werkbelasting van je medewerkers in de gaten houden, zorgt ook voor een verhoogde wellbeing. Als medewerkers iedere dag te veel werkzaamheden te doen hebben, die ze die dag dus nooit kunnen afronden, raken ze gestrest en uiteindelijk zelfs uitgeblust. Om burn-outs te voorkomen is het dus belangrijk de werkbelasting in de gaten te houden en medewerkers ook te leren omgaan met de hoge werkbelasting. Hiernaast kunnen flexibele werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken medewerkers helpen minder stress te ervaren. Het helpt medewerkers een betere balans tussen werk en privé te creëren, wat ervoor zorgt dat ze gelukkiger zijn!

Bovenstaande voorbeelden zijn slecht enkele van de mogelijkheden om de employee wellbeing te verbeteren. Losstaand kunnen ze al veel veranderen binnen een organisatie, maar vaak vergt het gelukkig en gezond maken van de medewerkers wat extra maatwerk. De behoeften van de organisatie en medewerkers veranderen namelijk van tijd tot tijd. Het is dus belangrijk deze behoeften in de gaten te houden door ze regelmatig te peilen. Door dit te doen, kun je gericht inspelen op de behoeften met je interventie en bereik je veel meer. Het promoten van employee wellbeing is dus niet zozeer een interventie die je één keer uitzet, maar een continu proces.

Wil je meer informatie over hoe je de behoeften van de organisatie goed kunt peilen? En hoe je de employee wellbeing binnen jouw organisatie kan verbeteren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Zeven jaar geleden gestart met EnergyPlatform, omdat ik zag dat werkend Nederland wel wat extra energie kon gebruiken. En dat vind ik nog steeds. Daarom help ik organisaties graag om vitaliteit op de kaart te zetten. Daar krijg ik energie van!
Frans van Leeuwen, MSc