Vitaliteit

Wat is een PMO?

En wat betekent PMO eigenlijk? De afkorting PMO staat voor preventief medisch onderzoek. Dit onderzoek laten werkgevers uitvoeren ten behoeve van hun werknemers. Voor bepaalde branches is dit zelfs wettelijk verplicht, maar in vrijwel iedere sector biedt de uitvoer van een PMO inzichten die voor onder anderen de RI&E van belang kunnen zijn. Maar, hoe gaat een PMO in zijn werk en wat zijn eigenlijk de voordelen van het onderzoek? Dat vertellen we graag, dus lees vooral verder!

wat-is-een-pmo

Wat houdt een PMO dan precies in?

Een PMO dient twee verschillende doelen. Ten eerste is het een goede manier om de gezondheid van individuele medewerkers te verbeteren. Ten tweede krijgt de organisatie door vanuit het PMO een beter beeld van de gezondheid van haar medewerkers.

Deze inzichten kunnen dan weer gebruikt worden om activiteiten te ontwikkelen of bepaalde procedures aan te passen indien daar een reden voor is gevonden. Een belangrijke eigenschap van een PMO is dat het daadwerkelijk preventief wordt uitgevoerd, niet naar aanleiding van een voorval. Het gaat dan ook om een periodieke controle. Hoe vaak deze uitgevoerd moet worden wordt niet voorgeschreven, maar een periode van ongeveer drie jaar is gebruikelijk. Zo is er altijd een actueel beeld.

Bovendien draait het bij een PMO niet persé om de fysieke gezondheid van de medewerkers. Ook het mentale aspect speelt een belangrijke rol en zelfs de leefgewoonten van medewerkers worden onderzocht. Opvallende resultaten hoeven namelijk geen resultaat te zijn van het werk dat zij uitvoeren. Deze kunnen ook voorkomen uit de leefgewoonten van medewerkers!

Een PMO typeert zich verder nog door het feit dat er ook acties worden ingezet naar aanleiding van het onderzoek, waardoor er vrijwel altijd een verbetering van omstandigheden plaatsvindt.

Verschillend per branche

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een Pago, ofwel Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek, is een PMO niet persé gericht op de gezondheidsrisico’s van het werk. Bij een Pago wordt juist goed gekeken naar de gevolgen die het werk met zich meedraagt.

Een PMO kijkt naar het grotere plaatje en focust zich vooral op de levensstijl van een medewerker. Welke gewoonten heeft iemand en hoe beïnvloeden die hun conditie en werkplezier? Een PMO kan daarom zowel een aanvulling op een Pago zijn als een losstaand onderzoek.

Wat de PMO en Pago wel gemeen hebben is dat deze aangepast kunnen worden aan het soort werk dat een persoon doet. Iemand die uitvoerend werk doet in de metaalindustrie loopt immers hele andere risico’s dan een ander die iedere dag op een bureaustoel achter de computer zit.

Om goed onderzoek te kunnen doen wordt er daarom bij zowel een PMO als een Pago extra aandacht besteedt aan belangrijke onderwerpen en minder aandacht besteedt aan onderwerpen die er voor een bepaald type arbeid niet bepaald toe doen. Dit is met name bij een Pago van toepassing. Dat komt voornamelijk door het feit dat er bij een PMO al meteen breder wordt gekeken naar de gezondheid van een medewerker, terwijl men bij een Pago zoals beschreven juist heel specifiek naar het werk zelf kijkt.

Een PMO uit laten voeren bij jouw organisatie?

Het is belangrijk om te weten dat het, vanuit de Arbowet, verplicht is om periodiek een PMO aan te bieden aan jouw medewerkers. Hoe vaak je dit als bedrijf doet mag je zelf bepalen. Dit zou echter niet de motivatie moeten zijn om ermee aan de slag te gaan.

Een PMO kan ontzettend waardevolle informatie opleveren die de gezondheid van je medewerkers en daarmee ook de effectiviteit van je bedrijfsvoering kan verbeteren.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op, dan beantwoorden we met plezier alle vragen die je hebt over een Preventief Medisch Onderzoek!

Zeven jaar geleden gestart met EnergyPlatform, omdat ik zag dat werkend Nederland wel wat extra energie kon gebruiken. En dat vind ik nog steeds. Daarom help ik organisaties graag om vitaliteit op de kaart te zetten. Daar krijg ik energie van!
Frans van Leeuwen, MSc