Algemeen

Wanneer heb jij voor het laatst een beetje aangekloot?

Aankloten is best lekker, maar ook spannend. De kans is namelijk groot dat je meer uit je werk en leven wilt halen. Je wil meer bereiken, beter presteren en sneller stappen maken. Je wil groeien, het liefst sneller dan dat het nu gaat. Efficiënter worden, slimmer leren werken en productiever worden dan ooit tevoren. Je kast staat vol met zelfhulpboeken om je gedroomde doel te bereiken. De social media posts vliegen je om de oren en vertellen je maar één ding: “jij bent verantwoordelijk voor je eigen succes!”

Grote uitvindingen ontstonden per toeval

Een eenzijdige focus op presteren brengt stress en onvrede met zich mee. Het neoliberale gedachtegoed geeft ons het beeld dat we verantwoordelijk zijn voor ons eigen succes. En dat alles wat we willen bereiken gewoon haalbaar is, zolang je er maar hard genoeg voor knokt. Daarbij vergeten we meteen dat er altijd sprake is van een factor omstandigheden en geluk. De discussie daargelaten of dit maakbaar is brengt me op een ander punt. Bedenk je even dat de grootste uitvindingen per toeval zijn ontstaan. Zo werd röntgenstraling in 1895 toevallig ontdekt bij een experiment met Kathodestralen, waarbij een stuk fluorescerend karton aan de andere kant van de kamer uiteindelijk oplichtte. Ook corneflakes werden bij toeval ontdekt toen een dokter meehielp in de keuken van een sanatorium. Will Keith Kellog probeerde brood te bakken, maar vergat per ongeluk het belangrijkste ingrediënt tarwe toe te voegen. Bij het bakken van dit mengsel ontstonden er vlokkerige brokken, oftewel flakes. En zelfs voor erectieproblemen is er per toeval een oplossing gevonden doordat onderzoekers van Pfizer opzoek waren naar een medicijn tegen een hoge bloeddruk, per ongeluk ontdekte ze een bijzondere bijwerking bij mensen. Een nieuw medicijn was geboren en het werd Viagra genoemd.

Aankloten kun je leren

Waren deze uitvinders mensen die niks van hun leven wilde maken? Kwam dit allemaal per toeval op hun pad? Zouden deze mensen op voorhand het idee hebben gehad om ooit een grote uitvinding te ontdekken? Wat we in ieder geval weten is dat deze uitvinders onbevangen waren en ze gingen op dat moment niet doelgericht te werk. Plotseling kwamen ze tot een ontdekking. En dat is nou precies wat aankloten betekent. Het is een situatie creëren die ervoor zorgt dat we loskomen van prestaties, afspraken, routines of angst om te falen. Het is net als buitenspelen, hutten bouwen, een balletje trappen, een tekening maken of die geniale ingeving onder de douche. Het zijn momenten waarop we creatiever worden en ons brein openstaat voor iets nieuws en we ons aan het toeval overlaten.

Loop de kantjes er een keer van af!

Nu vind ik dat aankloten af en toe heerlijk, maar tegelijkertijd ook best wel spannend. Doelen stellen, routinematig werken en resultaat bereiken geven houvast en maken je werk concreet, tastbaar en voorspelbaar. Het voelt veilig en vertrouwd, maar het brengt je niet altijd verder. Want ontdekken, op je bek gaan, nieuwe mensen leren kennen, routines doorbreken en iets nieuws leren zijn essentieel voor persoonlijke groei. Daarom roep ik iedereen op om meer aan te kloten! Ga op pad, verzin een nieuwe werkwijze, haal een geintje uit en klooi een beetje aan. Loop de kantjes er een keer lekker af in plaats van dat je altijd binnen de lijntjes kleurt en een prestatie van jezelf verlangt, omdat je denkt dat je omgeving dit van je vraagt.

 

Ondertussen blijf ik tussen de bedrijven door ook lekker aankloten. Zo ben ik al ruim een jaar een boek aan het schrijven over aankloten. Ik heb ik de helft van mijn tekst al weg kunnen gooien, interviews gehouden die gezellig waren maar waar ik geen letter van kan gebruiken, en heb ik me voorgenomen dat het best nog wel een tijdje kan duren. Wie weet schrijft dit boek zichzelf. Want van presteren wordt dit boek niet beter!

Zeven jaar geleden gestart met EnergyPlatform, omdat ik zag dat werkend Nederland wel wat extra energie kon gebruiken. En dat vind ik nog steeds. Daarom help ik organisaties graag om vitaliteit op de kaart te zetten. Daar krijg ik energie van!
Frans van Leeuwen, MSc