NIEUWS

Vitaliteit

Waarom jij moet investeren in een vitaliteitsprogramma!

Je hoort tegenwoordig steeds meer dat bedrijven investeren in de vitaliteit van hun medewerkers. Gelukkig! Er zijn namelijk een aantal voordelen te noemen voor deze investering. Wij hebben voor jou de vijf belangrijkste redenen op een rijtje gezet!

 • Verhoging productiviteit
  Medewerkers met een goede gezondheid zijn ruim 20 procent productiever dan mensen met een slechte gezondheid (World Economic Forum, 2008). Ze zijn energieker en gemotiveerder en dus productiever.
 • Verbeteren imago
  Onderzoek van het European Network for Workplace Health Promotion (2004) toont aan dat vitaliteitsmanagement een positieve impact heeft op klanttevredenheid en bijdraagt aan een betere reputatie op de arbeidsmarkt.
 • Verhoging werknemerstevredenheid
  Bedrijven als Google hebben uitgebreid geïnvesteerd in alle medewerkers op alle aspecten van fysieke en mentale fitheid. Het resultaat? De werknemerstevredenheid is met 37% gestegen! Meer tevredenheid is niet alleen leuk voor de medewerkers, maar zorgt ook voor minder personeelsverloop. Op deze manier blijven je goede werknemers namelijk in dienst.
 • Meer betrokkenheid
  Onderzoek van het World Economic Forum toont aan dat een relatie bestaat tussen betrokkenheid en gezondheid. Betrokken medewerkers kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het succes van de organisatie. Het is dus belangrijk dat je medewerkers gezondheid houdt en de betrokkenheid hoog houdt.
 • Terugbrengen ziekteverzuim
  Het verzuimpercentage gaat de komende jaren stijgen door de vergrijzing en het aandeel ongezonde ouderen neemt toe. En wat blijkt, vitale medewerkers verzuimen minder vaak dan niet vitale medewerkers (Dekkers et.al., 2006). Investeren in vitaliteit loont zich dus op den duur in het terugbrengen van het ziekteverzuim.
investeren in vitaliteitsprogramma

Hoe zit dit eruit in de praktijk?

In Nederland kennen we een aantal prachtige voorbeelden van bedrijven die flink investeren in preventie. Pon, één van de Nederlands grootste familiebedrijven, staat voor het investeren in een vitale toekomst. Met Pon Fit is er gerichte aandacht voor gezondheid en vitaliteit voor alle werknemers van Pon. Onder andere door het bieden van state-of-the-art zorgpakketten, Health Checks, Werkplek Checks, sportevenementen en het stimuleren van een gezonde leefstijl.

In 2008 werd er gestart met Pon Fit. Na zes jaar zijn de resultaten indrukwekkend. Pon heeft zijn inzetbaarheid zien groeien naar 96,7 procent (lees: het ziekteverzuim is 3,3 procent, tegen een landelijk gemiddelde van 3,9 procent). Het aandeel werknemers met obesitas is bij Pon 2 procent lager dan het landelijk gemiddelde. Werknemers van Pon bezoeken 30 procent minder vaak de huisarts en 35 procent minder vaak een specialist dan gemiddeld.

Enkele voorbeelden van onze eigen resultaten

Dit komt overeen met de resultaten van onze eigen programma’s. Bij onze klanten Mercedes- Benz en PostNL hebben we aantoonbare stijging gezien in het vitaliteitsniveau tussen de voormeting en de nameting. Verder heeft bij PostNL 50% van de postbezorgers gewicht verloren en aangegeven zich fitter te voelen door het vitaliteitsprogramma. Hiernaast is er een toename in de hoeveelheid tijd mensen bewegen per dag en vindt 23% van de medewerkers meer ontspanning gedurende week. Fysiek en mentaal welzijn zijn belangrijke onderdelen van vitaliteit en dragen bij aan een succesvolle organisatie. Kortom investeren in een vitale organisatie loont! Vind je het moeilijk om zelf een vitaliteitsbeleid op te stellen? Dan kun je gebruik maken van een vitaliteitsprogramma. Dit kan een klein of uitgebreid programma zijn dat past bij de behoeften van jouw organisatie. De experts van EnergyPlatform kunnen je hierbij helpen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Een energieke duizendpoot! Van het geven van trainingen, het bedenken van challenges tot de implementatie van vitaliteitsprogramma's. Ik krijg er energie van als ik een klant verder kan helpen met vitaliteit.
Kaylee van Hazendonk