NIEUWS

Vitaliteit

Vitaliteit: meer dan alleen losse initiatieven

Ik spreek regelmatig mensen van HR in verschillende organisaties, die aangeven dat ze investeren in activiteiten omtrent vitaliteit. Ik hoor dan vaak dingen zoals: fruitmanden, zo nu en dan een workshop gezonde voeding, mindfulness enzovoorts. Als ik vervolgens vraag naar het doel, dan krijg ik als antwoord: ‘om fitte en vitale medewerkers te creëren’. En verder hoor ik ook mooie termen als: veerkracht, duurzame inzetbaarheid en plezier.

Deze uitspraken begrijp ik wel, wie wil er nou geen fitte en vitale medewerkers? De vraag is alleen of hetgeen wat je aanbiedt op het gebied van vitaliteit, ook daadwerkelijk het gewenste effect heeft.

Wat is dan vitaliteit?

Vitaliteit, zoals iedereen weet, is een breed begrip. Als organisatie is het daarom belangrijk om vitaliteit betekenis te geven: wat betekent vitaliteit voor de organisatie? Als het duidelijk is, wat vitaliteit voor het management en de medewerkers betekent, kan je gerichter aan de slag gaan met dit thema.

Vitaliteit

Zijn losse initiatieven dan slecht?

Nee, het is juist goed om vitaliteit onder de aandacht te brengen. Ik wil hier ook niet mee aangeven, dat iedere organisatie die iets aan vitaliteit doet, niet goed bezig is. Wat ik bedoel is dat wij uit onze ervaring kunnen zeggen dat alleen losse initiatieven een minder aantoonbaar effect hebben. Voorheen boden wij namelijk los trainingen- en workshops aan. Na een tijdje merkten wij dat alleen het aanbieden van losse initiatieven, onvoldoende is.

Nu doen wij het uitgebreider en maken we op basis van zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek (EnergyScan), een totaal vitaliteitsconcept voor organisaties en helpen we ze bij het vraagstuk vitaliteit. Door deze gerichtere aanpak zien we aantoonbaar succes.

Terug tot de kern

Vitaliteit is meer dan een bewegingsprogramma, yogales of vitaliteitsdag. Om een succesvol project te starten, is het belangrijk om onderzoek te doen naar de vraag: wat is vitaliteit voor de organisatie? Op basis hiervan, kan je gerichte interventies starten wat uiteindelijk een aantoonbaar, positief effect heeft op de vitaliteit van de organisatie en de medewerkers.

Wil je meer informatie over hoe je de behoeften van de organisatie goed kunt peilen? En hoe je de employee wellbeing binnen jouw organisatie kan verbeteren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Trainingen geven, daar krijg ik energie van. Ik help medewerkers graag bij het vinden van de juiste oplossing voor hun vitaliteitsvraagstuk. Het kan zijn dat ik je binnenkort tegenkom bij één van onze webinars.
Tom van Egmond