Algemeen

Vitaliteit en vaderschap

Hier schrijft een trotse en kersverse vader: eind januari is mijn grote liefde bevallen van onze prachtige dochter. Na een intense en prachtige nacht samen, mocht mijn vriendin na 12 uur topsport bedreven te hebben eindelijk onze kerngezonde dochter in haar armen sluiten.

Een goede voorbereiding heeft ons hierbij zeker geholpen. Het geboorteplan en voor beiden een bevallingstas (jazeker, ook ik had een eigen tas mee) heeft niet alleen duidelijkheid en richting gegeven, maar voor mij ook de broodnodige energie. De oerkracht van de vrouw is ontzagwekkend en alles overstijgend, wij mannen hebben echter gedurende de bevalling wat eten en drinken nodig. Ook enkele momenten even helemaal voor jezelf, raad ik sterk aan. Gun jezelf de tijd om even op adem te komen. Uiteraard deed ik dit wel in de wetenschap dat mijn vriendin, de heldin van de nacht, in goede handen was. Dit maakte dat ik er de hele nacht aanwezig kon zijn, als vriend, advocaat (is dit nu echt nodig?) en coach.

De bevalling heeft een behoorlijke impact gehad, niet alleen zou mijn vriendin echt even de tijd moeten nemen om te herstellen. Ineens waren we ouders geworden en hebben we dag en nacht zorg voor onze kleine. De gebroken nachten en het nieuwe levensritme vraagt omschakeling van ons beiden. Hierin zullen we goed naar ons lichaam moeten luisteren en moeten durven vragen om hulp. Power naps, familie & vrienden en een behulpzame instelling van ons beiden (wat heb jij nu nodig?) helpen ons door deze periode heen. Zolang als nodig om uiteindelijk onze geheel eigen weg hierin te vinden, de power naps houd ik er overigens in!

Wat wil ik nu al graag wil meegeven:

Aan de aanstaande vader, lees je gerust in over de zwangerschap en bevalling ‘Positief over bevallen’ is een prachtig boek. Pak een bevallingstas in, neem ook wat gemengde ongezouten noten mee, fruit en (volvette) chocolademelk mee. En tot slot, luister goed naar je lichaam. We vallen veelal niet flauw door het bloed, maar door te weinig energie in het lichaam.

Aan de aanstaande ouders, maak een geboorteplan, blijf in gesprek met elkaar, kies regelmatig voor kleine momenten samen en durf om steun en hulp te vragen uit de omgeving. It takes a village to raise a child.

Aan de overheid, 5 dagen is by far niet genoeg! Niet genoeg om de nodige kennisoverdracht te laten plaatsvinden, maar veelal ook niet voldoende voor het herstel van de kersverse moeder om de basiszorg voor zichzelf en de pasgeboren baby zelfstandig te kunnen verlenen. Om dan nog niet te spreken over de hechting als vader met het pasgeboren kind. In dat opzicht kan het wat mij betreft niet vroeg genoeg juli 2020 zijn.

Aan het bedrijfsleven, ga het gesprek aan met de kersverse en/of bijvoorbeeld de alleenstaande ouder en vraag wat zij nodig hebben. Of stel een vitaliteitsregel (huisregel) op die meer ruimte biedt, langer betaald verlof bijvoorbeeld. A happy co-worker is a better co-worker!

Als EnergyCoach & Consultant maak ik je bewust van en daag ik je uit om gezondere keuzes te maken,  zodat we allemaal een mooi leven kunnen hebben! Tijdens onze samenwerking ga ik graag de uitdaging met je aan om te ontdekken wat echt voor jou werkt.
Sven Schermer