NIEUWS

Vitaliteit

De rol van management in vitaliteit

Het overgrote deel van de ‘welvaartsziekten’ wordt veroorzaakt door leefstijl. Dit is gedrag dat invloed heeft op onze fysieke gezondheid: lichamelijke activiteit, slaap, ontspanning en voeding. Om die reden worden organisaties gedwongen om meer aandacht te besteden aan vitaliteit. Maar als we het over vitaliteit hebben. Wat is dan de rol van management en directie? Als we daarover spreken, dan hebben we het over “vitaal leiderschap.”

vitaal leiderschap

Wat is vitaal leiderschap?

Het zijn eigenlijk twee begrippen, namelijk: vitaliteit en leiderschap. Vitaliteit is afgeleid van het Latijnse woord ‘vita’, dat letterlijk leven betekent. Het gaat bij vitaliteit om levenskracht en over balans in fysieke en mentale gezondheid. Als we het over leiderschap hebben kunnen we heel veel definities raadplegen, dus laten we het vooral bij vitaal leiderschap houden. Vitaal leiderschap is simpel gezegd eigenlijk niks anders dan het managen van de energie in de organisatie. Oftewel hoe zorg je ervoor dat jouw team, afdeling of hele organisatie optimaal kan presteren. Als leider heb je daar behoorlijk veel invloed op, omdat voorbeeldgedrag hier een belangrijke rol in speelt. Gedrag is namelijk besmettelijk!

Hoe kun je vitaal leiderschap implementeren?

Als je vitaliteit op een effectieve manier wilt implementeren in de organisatie dan is commitment aan de top van essentieel belang. De allereerste stap is om zoveel mogelijk draagvlak te creëren. Werk hier samen aan een eenvoudige businesscase om aan te tonen dat vitaliteit daadwerkelijk iets oplevert. Indien directie en management voldoende overtuigd zullen zijn van vitaliteit, dan zijn zij de aangewezen personen om een voorbeeldrol te vervullen.

Een aantal tips hoe je als manager of directielid vitaal leiderschap morgen al kunt toepassen:

  • Neem de trap i.p.v. de lift
  • Ga af en toe eens wat eerder naar huis
  • Deel met anderen wat jij doet om vitaal te blijven
  • Ga het gesprek aan met medewerkers
  • Geef je collega’s is een schouderklopje!

We zijn benieuwd of jij de tips morgen al gaat toepassen!

Wil je echt werk maken van vitaal leiderschap? Neem dan contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek hoe je dit op een effectieve manier kunt vormgeven in jouw organisatie.

Zeven jaar geleden gestart met EnergyPlatform, omdat ik zag dat werkend Nederland wel wat extra energie kon gebruiken. En dat vind ik nog steeds. Daarom help ik organisaties graag om vitaliteit op de kaart te zetten. Daar krijg ik energie van!
Frans van Leeuwen, MSc