NIEUWS

Vitaliteit

Van vitaal leiderschap naar duurzame inzetbaarheid

Een goede manager zijn gaat verder dan alleen jouw team goed aansturen. Wanneer je als manager aan vitaal leiderschap doet, dan heb je namelijk een voorbeeldfunctie. Een voorbeeldfunctie waarin je een gezondere en vitalere levensstijl overbrengt aan je medewerkers. Het is een topic dat tegenwoordig steeds meer aandacht krijgt. Want hoe werkt dat, vitaal leiderschap?

Persoonlijk leiderschap is de basis

Je kan pas aan vitaal leiderschap doen, wanneer je als manager zelf vitaliteit uitstraalt. Vitale leiders hebben veel energie, zijn gemotiveerd en gaan veerkrachtig om met tegenslagen. Waar sta jij nu op het gebied van vitaliteit en wat straal je uit naar jouw medewerkers? Hoe kan jij jezelf bewegen naar een vitalere versie van jezelf? En wat heb je daarvoor nodig? Om deze vraagstukken te beantwoorden is een verkenning van jouw eigen behoeften noodzakelijk, met de nodige beslissingen die gemaakt moeten worden om tot jouw gewenste doel te komen. Deze stappen vragen om persoonlijk leiderschap: de vaardigheid om jezelf te leiden en richting te geven aan jouw eigen leven.

Van persoonlijk leiderschap naar vitaal leiderschap

Wanneer je als leidinggevende voor jezelf een beeld hebt gevormd wat vitaliteit voor jou inhoud, en er zelf ook actief mee aan de slag gaat, pas dan ben je klaar om vitaal leiderschap uit te oefenen. Als vitaal leider moet je namelijk niks doen voor je medewerkers, je moet iets uitstralen! Je moet jezelf vitaal voelen en op die manier als voorbeeldfunctie voor jouw medewerkers dienen. Vitaal leiderschap is om die reden geen manier van leiding geven die je aangeleerd kan krijgen, je moet het zelf ervaren.

Wat levert vitaal leiderschap op?

Naast het feit dat je als leidinggevende lekkerder in je vel zit wanneer je vitaal bent, leidt vitaal leiderschap ook tot duurzame inzetbaarheid. Duurzame inzetbaarheid wordt onder andere bereikt wanneer de gezondheid en betrokkenheid van de medewerkers verbeterd. Kortom, wanneer jij jouw medewerkers de mogelijkheid geeft om zich op het gebied van vitaliteit te ontwikkelen, dan zal dit de duurzame inzetbaarheid verhogen en daarmee de arbeidsproductiviteit laten toenemen en het ziekteverzuim laten afnemen.

Wat doet EnergyPlatform op het gebied van vitaliteit voor haar medewerkers?

In ons Nolost Energy Experience Center vind je tegenwoordig een massagestoel waar het personeel te allen tijde gebruik van kan maken. Daarnaast is er de mogelijkheid tot tafeltennissen, yoga, boksen en een bezoek aan de sportschool. Verder doen wij zo min mogelijk aan reizen in de spits, bieden wij een onbeperkte aantal vakantiedagen aan en daarnaast ook flexibele werktijden!

Join the goodlife en beweeg jezelf en jouw medewerkers naar een vitalere versie van jezelf!

Als trainer en tevens psycholoog krijg ik er energie van om medewerkers te inspireren. Inspiratie is namelijk de eerste stap naar gedragsverandering. Ik ga graag met medewerkers aan de slag!
Joy Wurtz, MSc