Balans

Slapen we slecht?

Onderzoek van het Nederlands Herseninstituut in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft uitgewezen dat Nederlanders over het algemeen slecht slapen. Toch slapen we in Nederland lang genoeg: ongeveer 90% van de volwassen haalt de aanbevolen 7-9 uur slaap per nacht. Hoe komt het dan dat we toch slecht slapen? Het gaat niet om de slaapduur, maar om de slaapkwaliteit!

Slapen

De kwaliteit laat te wensen over

Volgens de onderzoekers is de kwaliteit van onze slaap niet goed genoeg. We hebben vaak moeite met inslapen, slapen niet door, gebruiken medicatie om te slapen of hebben moeite met wakker worden. Dit slecht slapen kan op de lange termijn grote gevolgen hebben. Als je chronisch slecht slapen heb je een groter risico op angststoornissen, depressie en dementie en op lichamelijke aandoeningen zoals obesitas, hart- en vaatziekten en type- 2 diabetes.

Wat kun je eraan doen?

  • Uit je bed! Als je niet kan slapen, moet je even uit bed komen en bijvoorbeeld even in de woonkamer gaan zitten en daarna weer terug proberen te gaan slapen. Hierdoor ga je je bed zien als een plek om alleen te slapen. Gebruik je bed alleen waar het voor bedoeld is! Ga dus niet lezen, tv kijken of bladeren door sociale media in bed. In het begin ga je je hierdoor misschien vermoeider voelen, maar na verloop van tijd ga je dan beter de slaapdrang voelen en kun je beter slapen.
  • Ga op vaste tijden slapen. Doe dit gedurende de hele week dus ook in het weekend. Werk je onregelmatig? Probeer dan in ieder geval de eerste 4-5 uur die je slaapt door te slapen.
  • Pieker je in bed? Probeer overdag na te gaan wat je wakker houdt en probeer er dan een oplossing voor te vinden.
  • Zorg ervoor dat je overdag voldoende daglicht te zien krijgt. Hierdoor weet je biologische klok wanneer je moet gaan slapen.
  • Doe geen dutjes Doe je toch een dutje? Doe dit dan voor 12u ’s middags zodat je in de avond nog goed in slaap kunt komen.
  • Sport niet laat in de avond! Sport maximaal tot een uur voordat je gaat slapen. Door de stoffen die in je lichaam vrijkomen tijdens het sporten, kun je anders slecht in slaap komen.
  • Drink geen alcohol voordat je gaat slapen. Je valt door alcohol wel sneller in slaap, maar je slaapt er onrustiger door waardoor je slaapkwaliteit afneemt. En pas natuurlijk op met koffie!
  • Stop met je smartphone een uur voordat je gaat slapen. Van het blauwe licht blijf je wakker. Hier heb je tegenwoordig een nachtmodus (blue light filter) voor, maar het bezig zijn met je smartphone op zich houd je wakker.

Kun je toch niet slapen?

Als je chronisch slecht slaapt, kun je last hebben van slapeloosheid. Dit is een mentale stoornis die ongeveer net zo vaak voorkomt als depressie en angststoornissen. Deze stoornis wordt geconstateerd als je drie maanden minimaal 3 nachten per week slecht slaapt en de stoornis is goed te behandelen. Tegenwoordig is bekend dat cognitieve gedragstherapie hiervoor heel effectief is. Dus wees gerust: je kan weer rustig leren slapen!

Bron: Hersenstichting

Ik houd me bezig met psychologie van gezondheidsgedrag. Als EnergyCoach begeleid ik medewerkers op persoonlijk vlak om gezond gedrag te stimuleren.
Rebecca Zoeteweij, MSc