Balans

Slaapproblemen? 8 tips om beter te slapen!

Wist je dat 1 op de 4 mensen in Nederland slecht slaapt? En 1 op de 5 mensen wel eens in slaap valt op het werk? Slaap is het fundament voor alles wat we doen. Het is de missing link voor optimale prestaties. Misschien is slaap zelfs nog wel belangrijker dan beweging en voeding. Door slecht slapen is afvallen kansloos en kans op blessures zo’n 40% groter. En dit begint al na 1 nacht slaaptekort!

Wat de oorzaak is van jouw slaapprobleem, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. In de meeste gevallen is het een combinatie van verschillende factoren, zoals: ploegendiensten, onregelmatige slaaptijden, te weinig ontspanning voor het slapen, te weinig lichaamsbeweging, te veel stress, alcohol, cafeïne, pijnklachten etc. Deze gewoonten ontregelen, vaak onbewust, je slaap. Ook je mindset is van invloed op hoe je slaapt. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld niet goed in slaap komen, je ligt tussendoor lang wakker of de kwaliteit van je slaap is niet voldoende.

Vergeet de mythe van 8 uur slaap

Hoeveel slaap we nodig hebben verschilt per individu. Over het algemeen kan gesteld worden dat we allemaal tussen de 7-9 uur slaap nodig hebben. Slechts 1% van de wereldbevolking kan goed blijven functioneren met minder dan 6 uur slaap. Belangrijker dan het aantal uren dat je slaapt is de slaapkwaliteit. Start daarom ook te denken in slaapcycli van 90-120 minuten in plaats van in uren. In je slaap doorloop je 5 fasen. Je voelt je het meest uitgerust telkens aan het einde van zo’n slaapcycli van 90 minuten. Dit omdat je lichaam dan in een staat verkeerd die het meest lijkt op wakker zijn. Voor een optimale nachtrust bepaal je je vaste opsta tijd, het aantal cycli slaap dat je doorloopt plus de tijd die nodig is om in slaap te vallen. Hiermee voorkom je dat je ergens midden in de cycli wakker wordt en je je helemaal gedesoriënteerd voelt, dat noemen we slaapinertie.

8 concrete tips voor een goede nachtrust

  1. Houd zoveel mogelijk regelmatige bedtijden aan, dan raakt jouw lichaam hierop ingesteld. Ga om dezelfde tijd naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op!
  2. Matig of vermijd het gebruik van cafeïne, nicotine en alcohol in de laatste uren voor het slapen gaan. Idem voor wat betreft te vet en scherp gekruid eten.
  3. Drink en eet niet te veel, zodat je niet te vaak “gestoord” wordt gedurende de nacht.
  4. Bouw de dag goed af, matig activiteit, beeldschermgebruik, geluid, dim licht en zet de verwarming een graad lager.
  5. Nog te veel onrust in het hoofd?! Maak vroeg in de avond een lijstje van de dingen die je bezighouden, bepaal van daaruit prioriteiten voor de volgende dag.
  6. Dagelijks voldoende matig intensieve beweging & ontspanningsmomenten verbetert de slaap.
  7. Gebruik het bed en de slaapkamer waarvoor het bedoeld is: slapen en intimiteit. Werk, WhatsApp en Netflix horen hier niet thuis.
  8. Ga weer terug naar het gebruik van een ouderwetse analoge wekker. Onze smartphone zorgt tegenwoordig voor meer afleiding dan rust.
Als topsporter weet ik hoe belangrijk het is om je energie te verdelen tussen prestatie en ontspanning. De juiste balans om het beste uit jezelf te halen is wat mij energie geeft. Daarnaast weet ik als aanvoerder van Kampong heren 1 hoe belangrijk de juiste energie in een team is om uiteindelijk kampioen te worden!
Sander de Wijn, OLY

Trainingen bij EnergyPlatform over slaap

Slaap is een van de allerbelangrijkste energiebronnen voor een mens. Bij EnergyPlatform hebben we meerdere workshops over slaap, zoals: beter slapen, beter presteren de kracht van powernaps. Wil je meer weten over de vitaliteitsprogrammas van EnergyPlatform? Neem dan contact met ons op.

Contact opnemen