NIEUWS

Vitaliteit

Personeel aantrekken in de 'war for talent'

De economie is weer aan het aantrekken, wat betekent dat de banenmarkt aan het veranderen is. Dit is natuurlijk goed nieuws: meer banen voor meer mensen! De keuzevrijheid voor werkzoekende wordt hiermee groter, net als dat de keus van de werkgever in toekomstige medewerkers ook toeneemt. Als werkgever wil je de beste mensen voor een functie binnen jouw bedrijf, maar dat is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. Er is namelijk sprake van twee type medewerkers: de ouderen (generatie X) en de jongeren (generatie Y). Generatie Y worden ook wel de millenials genoemd. De medewerkers van tegenwoordig zijn moeilijker te werven vergeleken met afgelopen jaren. Hoe trek je deze moeilijk te vinden medewerkers aan in de hedendaagse ‘war for talent’?

Wat verwachten medewerkers tegenwoordig?

De eerste vraag die wordt gesteld: Wat zoeken deze medewerkers in een baan? Vroeger waren medewerkers vaak op zoek naar een mooi salaris. Dit geeft tegenwoordig nog maar voor 10% van de medewerkers de doorslag. Werkgevers moeten dus meer bieden dan alleen geld, maar welke extra’s zijn voor medewerkers het belangrijkst?

war for talent

Flexibiliteit

Ten eerste hechten medewerkers tegenwoordig meer waarde aan flexibiliteit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om je werktijden flexibel in te delen, thuis te werken of een sabbatical te nemen.

Groeien

De mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden staan tegenwoordig hoog in het vaandel. Medewerkers willen uitgedaagd worden en mogelijkheden zien om zichzelf te ontwikkelen. Tegenwoordig zijn medewerkers ook meer bereid om een carrière switch te maken. Met name het afgelopen jaar zijn er veel mensen op zoek gegaan naar een baan waarvoor zij niet hebben gestudeerd. Als werkgever kun je hier op inspelen door een opleidingsmogelijkheid aan te bieden en daarmee de juiste medewerkers voor jouw organisatie te werven.

Genieten!

Een goede sfeer op de werkvloer en in de bedrijfscultuur geeft tegenwoordig de grootste doorslag. Mensen willen met een lach op hun gezicht naar het werk gaan en daar spelen je collega’s en de cultuur van het bedrijf een grote rol in. Vitaliteit speelt hierin ook een belangrijke rol. Uit onze data blijkt dat binnen vitale organisaties de sfeer op de werkvloer beter is dan bij minder vitale organisaties.

Minder materiële voorwaarden

Een arbeidsvoorwaarden die minder populair is geworden, is de leaseauto. Medewerkers hebben tegenwoordig liever een mobiliteitsbudget tot hun beschikking. De materiële voorwaarden zijn dus minder belangrijk geworden. De baan, mogelijkheden voor ontwikkeling en de sfeer op de werkvloer blijken de drie belangrijkste factoren te zijn. Verder kun je als bedrijf een onderscheidend vermogen hebben door op verschillende manieren jouw waardering te uiten voor je medewerkers. Vergeet hierbij niet het welzijn van je medewerkers. Rekening houden en investeren in het welzijn van je medewerkers zal zeker gewaardeerd worden.

Wil je graag in het welzijn van je medewerkers investeren en nieuwe talenten aantrekken? Neem dan contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek hoe je dit op een effectieve manier kunt vormgeven in jouw organisatie.

Bron: De Telegraaf

Ik heb een achtergrond in de psychologie van gezondheidsgedrag. Als projectmanager kan ik de juiste inhoudelijke kennis combineren met een strakke projectmatige aanpak. Ik krijg er energie van als medewerkers enthousiast worden van onze vitaliteitsprogramma's.
Rebecca Zoeteweij, MSc