Vitaliteit

Omgaan met flexibele werktijden

Working 9 to 5

"Tumble outta bed and I stumble to the kitchen
Pour myself a cup of ambition
Yawn and stretch and try to come to life
Jump in the shower and the blood starts pumpin'
Out on the street the traffic starts jumpin'
With folks like me on the job from 9 to 5."

Dolly Parton schreef dit nummer in 1980 om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op het gebied van werk onder de aandacht te brengen. Het nummer is tegenwoordig nog steeds toepasselijk, maar dan voor de algemene werkcultuur. De huidige werkcultuur is namelijk dat er zoveel mogelijk uren declarabel moeten zijn en het liefst tussen maandagochtend negen uur en vrijdagmiddag vijf uur. Het gevolg? Vrijwel iedereen staat ’s ochtends en ’s avonds in de file met de auto, zit in een overvolle trein of wacht op een bus waarin geen plek meer is. ‘Sorry, bus vol’. Maar, waarom?

80% van de mensen werkt tegen zijn interne klok in

Niet iedereen zal problemen hebben met de 9 tot 5 mentaliteit. Integendeel. Sommigen vinden het heerlijk om vroeg te beginnen, misschien zelfs eerder dan 9 uur. Voor anderen zal het een hele opgave zijn om ’s ochtends productief te zijn. Dit komt omdat iedereen zijn bioritme anders is en je dus ook niet kan verwachten dat voor iedereen dezelfde werktijden handig zijn. De verschuiving van de 9-tot-5 mentaliteit naar meer flexibele werktijden is dan ook een uitkomst binnen de huidige werkcultuur!

'Geen 9-tot-5 mentaliteit' als nieuwe standaard

Na honderd jaar (!) zijn er veranderingen zichtbaar op het gebied van werktijden. In 1919 werd er in de tweede kamer besloten dat een werkdag van 8 uur standaard werd binnen bedrijven en fabrieken. Echter, in veel vacatures wordt er tegenwoordig gevraagd naar geen 9-tot-5 mentaliteit. Flexibel kunnen omgaan met werktijden als individu en als team is waar de huidige werkcultuur zich naartoe aan het bewegen is. Als individu zorgt het ervoor dat je ’s ochtends en ’s avonds minder in de file staat of in overvolle treinen of bussen zit, je minder gehaast je kinderen naar school hoeft te brengen en samen met je partner een betere verdeling kan maken in het huishouden. Maar hoe ga je als team om met flexibelere werktijden?

Communicatie en vertrouwen zijn de basis

Je hoeft er met je team niet onder te lijden wanneer iedereen zijn werktijden flexibel indeelt. Het gaat enkel en alleen om vertrouwen en communicatie. Wanneer je duidelijke afspraken maakt en je daar als team ook aan houdt, dan zijn flexibele werktijden een zegen!

Hierbij een aantal tips die je met je team kan toepassen om de invoering van flexibele werktijden tot een succes te maken:

  • Zet in je eigen agenda wanneer je op kantoor bent zodat je collega’s weten wanneer ze je kunnen verwachten;
  • Plan meetings bij je collega in de agenda in zodat hij/zij weet wanneer je hem/haar op het kantoor verwacht;
  • Wanneer je samen aan een document werkt, kun je gebruik maken van Google documents zodat je tegelijkertijd vanaf een andere werkplek aan hetzelfde document kan werken. Easy does it!
  • Moet je samen met een collega aan een project werken en woon je dicht bij elkaar? Ga samen in een koffietentje werken. Op een andere werkplek werken bevordert je productiviteit, je kan beginnen en stoppen wanneer je wil en je wordt niet gestoord door andere collega’s. Opnieuw: win-win!
  • En tot slot: spreek de verwachtingen van elkaar duidelijk uit. Zo weet je als individu wat er van je verwacht wordt zodat je daar rekening mee kan houden in je planning, én je kan als team op elkaar rekenen.
Als trainer en tevens psycholoog krijg ik er energie van om medewerkers te inspireren. Inspiratie is namelijk de eerste stap naar gedragsverandering. Ik ga graag met medewerkers aan de slag!
Joy Wurtz, MSc

Wil jij je met jouw team verder ontwikkelen op verschillende gebieden zoals effectief samenwerken?

Kom dan eens langs bij ons Energy Experience Center, zodat we samen kunnen kijken naar de mogelijkheden!

Contact opnemen