NIEUWS

Algemeen

Nederlanders nummer twee tevreden werknemers van de wereld!

Na Duitsland staat Nederland op nummer twee als het om tevredenheid op het werk gaat. Hier kunnen we trots op zijn, want tevredenheid is een meerwaarde voor elk bedrijf! Tevreden medewerkers zorgen ervoor dat de productiviteit en winstgevendheid omhoog gaan, constateert Robert Half. Waar zorgt tevredenheid nog meer voor, en belangrijker: hoe creëer je nou tevreden werknemers?

Tevredenheid

Waar zorgt tevredenheid voor?

Tevredenheid op de werkvloer heeft voor zowel werknemers als werkgevers een positieve invloed.  De voornaamste redenen hiervoor zijn

 • Tevreden medewerkers loyaler en veerkrachtiger zijn
 • Tevreden medewerkers beter werken
 • Tevreden medewerkers gezonder zijn

Hoe zorg je voor tevreden medewerkers?

Tevredenheid betekent voor iedereen wat anders. Toch zijn er zes universele punten die van invloed zijn op alle medewerkers:

 • Een juiste match tussen medewerker en het bedrijf
  Wanneer medewerkers bij een bedrijfscultuur passen en zich op hun plek voelen, zullen zij sneller tevreden zijn op het werk.
 • Empowerment
  Wanneer medewerkers het gevoel hebben dat zij zelf beslissingen kunnen nemen zonder aan allerlei regels vast te zitten dan verhoogt dit de tevredenheid.
 • Waardering
  Het gaat hierbij niet om een hoog salaris of een eindejaar bonus (hoewel beiden mooi zijn meegenomen ;-)), maar simpelweg om het tonen van waardering voor het werk wat collega’s of medewerkers doen. Een compliment of schouderklopje kunnen al voldoende zijn.
 • Interessant en zinvol werk
  Medewerkers die hun werk zinvol vinden zijn 2,4 keer zo gelukkig!
 • Eerlijkheid
  Eerlijkheid staat hoog in het vaandel. Soms kan één oneerlijke behandeling, expres of niet, al zorgen voor een vermindering van tevredenheid op het werk.
 • Positieve relaties
  Net zoals zinvol werk, zijn medewerkers 2,4 keer zo gelukkig wanneer zij goede relaties op de werkvloer hebben.

Als bedrijf én als medewerker heb je zelf invloed op veel van bovenstaande punten. Hoewel jij zo je best kan doen, heb je echter geen invloed op je omgeving. Wil je zelf graag werken aan een positievere instelling waarmee je jouw tevredenheid verhoogt, of denk jij dat een collega dat wel kan gebruiken, dan is deze Ted Talk een leuke manier om hierover te leren. 

Ik houd me bezig met psychologie van gezondheidsgedrag. Als trainer begeleid ik medewerkers op persoonlijk vlak om gezond gedrag te stimuleren.
Rebecca Zoeteweij, MSc