Bewegen

Lunchwandelen: multitasken op vitaal niveau!

Lunchwandelen

Beweeg jij genoeg gedurende de dag? Of heb je moeite de Nederlandse Norm Gezond Bewegen te halen? Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen moeten we minimaal 5 dagen per week 30 minuten bewegen. Deze norm is echter voor veel mensen een uitdaging om te halen. Vooral met de drukke levens van tegenwoordig. Maar door te lunchwandelen kun je deze norm makkelijk halen!

Door tijdens de lunch even te gaan wandelen, zit je zo op 30 minuten beweging per dag. Medewerkers doen al regelmatig aan lunchwandelen. Uit onderzoek blijkt dat 20 tot 30 % van de medewerkers in Nederland aan lunchwandelen doet. Dit is dus nog een kleine groep. Hoor jij hierbij? Jij weet dan vast waar we het over hebben als we de voordelen van lunchwandelen bespreken, want naast je beweegnorm halen zijn er nog meer voordelen!

Goede werksfeer

Ten eerste kun je aan je sociale contacten werken. Ga gezellig met je collega’s even wandelen. Praat even bij of maak samen plannen om iets leuks te doen. Goed contact zorgt voor een fijne werksfeer. Verder zorgen goede sociale contacten ook voor een goede stemming. En een goede stemming slaan we natuurlijk nooit af!

Ontspanning

Ten tweede kun je ook genieten van een heerlijk momentje rust. Ga in je eentje wandelen tijdens de lunch en geniet van je omgeving. Dan heb je je momentje van rust in je drukke dag ingepland. Iedereen heeft op de een of andere manier rust nodig voor zijn mentale welzijn en wandelen kan jouw manier zijn!

Positieve stemming

Als laatste kun je door te lunchwandelen vitamine D opdoen en dit heeft een positieve invloed op je stemming. Vooral tijdens deze donkere dagen hebben we veel behoefte aan vitamine D, omdat zonlicht nu schaars is. Verder is het tijdstip van de lunch perfect om te gaan wandelen en vitamine D op te doen, omdat de kracht van de zon tussen 12 uur en 14 uur het sterkste is. Hierdoor zal je dan veel vitamines op doen en kan je stemming verbeteren!

Dus je kan veel profijt hebben van even tijdens je lunch buiten te gaan wandelen! Je werkt dan dus tegelijk aan veel verschillende onderdelen van je vitaliteit op fysiek en mentaal vlak.

Hoe kan de werkgever hierbij helpen?

Werkgevers kunnen ook medewerkers helpen het lunchwandelen zo leuk en makkelijk mogelijk te houden. Veel werkgevers willen hier ook bij helpen, want je hebt vitale medewerkers nodig in je bedrijf. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen door het uitstippelen van wandelroutes in de buurt van het kantoor. Op deze manier kunnen medewerkers een leuke route volgen en de omgeving van kantoor beter leren kennen. Verder kunnen werkgevers ook helpen door handige en gezonde lunchpakketten te verkopen voor tijdens het lunchwandelen. Hierdoor nemen medewerkers makkelijk hun lunch mee naar buiten voor het wandelen en kunnen ze genieten van een gezonde maaltijd!

Het analyseren van data is voor mij iedere keer weer een uitdaging! Daarnaast ben ik actief in het Nederlands Curling team en wil ik naar de Olympische Spelen.
Carlo Glasbergen MSc