Vitaliteit

Is een PMO verplicht?

Is een PMO verplicht? Een PMO, ofwel een Preventief Medisch Onderzoek, is een arbeidskundig onderzoek waarbij een compleet beeld ontstaat van de gezondheid en levensstijl van medewerkers bij een specifieke organisatie. In deze blog gaan we in op de wettelijke verplichting die hieraan samenhangt en de aspecten die van belang zijn.

wat-is-een-pmo

Fysieke en mentale gesteldheid medewerkers

We stipten al kort aan waar een PMO voor staat en wat het oplevert, maar hoe werkt een PMO dan precies? Er zijn verschillende methoden om een PMO uit te voeren. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een (online) vragenlijst in combinatie met een fysiek onderzoek. Zo ontstaat er een duidelijk beeld van de fysieke én mentale gesteldheid van medewerkers. Dat beeld is waardevol voor zowel de werkgever als de werknemers zelf. De werkgever kan de inzichten bijvoorbeeld gebruiken bij het ontwikkelen van beleid en het aanpassen van de RIE&E. De medewerkers zelf kunnen de inzichten gebruiken om verbeteringen in hun levensstijl door te voeren en op die manier gezonder gaan leven. 

Wettelijke verplichting

Vanuit de Arbowet is het wettelijk verplicht om periodiek een PMO uit te voeren onder medewerkers van een organisatie. Het antwoord op de vraag: ‘’is een PMO verplicht?’’ is dus een duidelijke jaGelukkig is het niet vastgelegd hoe vaak een PMO uitgevoerd dient te worden. Een periode van drie jaar tussen twee PMO’s is daarom vrij gebruikelijk, maar dit kan natuurlijk ook korter of langer zijn. Het is in ieder geval belangrijk om relatief recent een PMO te hebben uitgevoerd, zodat er een duidelijk beeld bestaat van de fysieke en mentale gesteldheid van de medewerkers van een organisatie.  

De voordelen

De wettelijke verplichting van een PMO is eigenlijk helemaal niet verkeerd. Het periodiek uitvoeren van een Preventief Medisch Onderzoek draagt namelijk allerlei voordelen met zich mee. Deze zijn hieronder voor je op een rij gezet.  

  • Inzicht in de gezondheid, gezondheidsrisico’s en de levensstijl van medewerkers 

Het kan lastig zijn om onderscheid te maken tussen de invloed van arbeid en de invloed van de levensstijl met betrekking tot de gezondheid van medewerkers. Dit wordt dankzij een PMO veel gemakkelijker. 

  • Medewerkers worden zich bewust van hun mentale en fysieke gesteldheid 

Een PMO heeft ook een informatieve functie en zorgt er zodoende voor dat medewerkers meer weten van, en kunnen met, hun eigen mentale en fysieke gesteldheid.  

  • Zicht op oorzaken achter verzuim 

Een PMO kan een fantastische methode zijn om oorzaken van verzuim te achterhalen en eventueel nieuw beleid hierop te baseren.  

  • Een advies met aanbevelingen om verbeteringen mee door te voeren 

Een onderdeel van het PMO is dat er naar aanleiding van het onderzoek ook aanbevelingen en adviezen worden gegeven aan de organisatie waarvan de medewerkers zijn onderzocht. Dit is ontzettend waardevolle informatie! 

  • Voldoen aan wettelijke verplichting 

Uiteraard is het PMO nog altijd een wettelijke verplichting. Naast de verschillende voordelen is het natuurlijk altijd prettig om aan een dergelijke verplichting te hebben voldaan.  

  • Goed voor medewerkers zorgen 

Het allerbelangrijkste voordeel van in PMO is dat het een onmisbare manier is om goed voor medewerkers te zorgen. Zij vormen de drijvende kracht achter een organisatie en zodoende is dit een grote plus voor je bedrijf.

Een PMO uit laten voeren bij jouw organisatie?

Is het tijd om een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) uit te laten voeren binnen jouw organisatie, of ben je vooral benieuwd naar de inhoudelijke manier waarop dit kan worden gedaan? Neem dan gerust contact met ons op en stel alle vragen die je hebt. We beantwoorden deze met plezier en vertellen graag meer over de manier waarop wij een PMO uitvoeren! 

Zeven jaar geleden gestart met EnergyPlatform, omdat ik zag dat werkend Nederland wel wat extra energie kon gebruiken. En dat vind ik nog steeds. Daarom help ik organisaties graag om vitaliteit op de kaart te zetten. Daar krijg ik energie van!
Frans van Leeuwen, MSc