NIEUWS

Balans

De invloed van leidinggevenden op een burn-out

Inmiddels ervaart 1 op de 5 werkenden burn-out klachten. O.a. onderzoek van de UvA (2018) laat zien dat de doelen die leidinggevenden nastreven bij medewerkers gepaard gaan met een toename aan burn-out gevallen. Wanneer andere beter willen presteren heeft dat automatisch invloed op burn-out bij medewerkers.

burn-out

Te veel nadruk op prestatie

Wanneer de nadruk te veel op de prestatie wordt gelegd, dan kan kunnen de omgang met tegenslagen juist bemoeilijkt worden doordat medewerkers zich steeds meer gaan vergelijken met anderen. In ditzelfde onderzoek is ook gekeken naar leidinggevenden met een andere aanpak. Een aanpak die meer gericht is op ontwikkeling en verbetering. Uit de resultaten blijkt dat wanneer de focus meer op deze aspecten ligt, de kans op burn-out onder medewerkers vele malen kleiner is.

Presteren is onderdeel van onze maatschappij

Toch is dat stukje presteren verweven in ons dagelijks handelen. Een goede baan, vier keer per jaar op vakantie, leuke kleding, spectaculaire hobby’s, dubbele masters, wereldreizen en talloze bucket lists. Dit alles is onderdeel van ons bestaan geworden, zeker voor de huidige generaties. En vergeet vooral niet dat dit alles binnen enkele minuten ook nog gedeeld moet worden via Social Media. We leven anno 2019 in een zogenoemde prestatiemaatschappij en die maatschappij is onderdeel van ons werk.

Invloed van leidinggevende beperkt

Om even terug te komen op het bovengenoemde onderzoek van de UvA. “Ja” een leidinggevende heeft invloed, maar medewerkers zijn waarschijnlijk nog veel vatbaarder voor de invloeden van hun omgeving, ofwel de maatschappij.

Ik wil hiermee benadrukken dat werk, of in dit geval de leidinggevende, ook maar een kleine rol heeft in dit aspect. Tegelijkertijd geloof ik in leiderschap waarbij de nadruk niet teveel op de prestatie wordt gelegd, maar juist op de ontwikkeling van de medewerker. Desondanks blijft naar mijn idee de context waarin we leven de belangrijkste factor.

Wat kun je wel doen als leidinggevende?

Wat je wel kunt doen als leidinggevende is een klimaat creëren waarin dingen bespreekbaar zijn. Wanneer de nadruk te veel op de prestatie komt te liggen, is het gevaar dat falen geen optie meer is. Ik pleit daarom voor ruimte in kwetsbaarheid. En dat klinkt vrij soft, maar uiteindelijk helpt dat een team altijd verder. Wanneer medewerkers het idee hebben dat falen keihard wordt afgestraft, dan creëer je een situatie waarin burn-out op de loer ligt.

Zeven jaar geleden gestart met EnergyPlatform, omdat ik zag dat werkend Nederland wel wat extra energie kon gebruiken. En dat vind ik nog steeds. Daarom help ik organisaties graag om vitaliteit op de kaart te zetten. Daar krijg ik energie van!
Frans van Leeuwen, MSc