NIEUWS

Algemeen

Interview Energycoach

Interview met Rebecca Zoeteweij, vitaliteitscoach bij EnergyPlatform. Ze houdt zich bezig met de psychologie van gezondheidsgedrag en begeleidt medewerkers op persoonlijk vlak om gezond gedrag te stimuleren. 

1. Wat houdt vitaliteit coaching in voor jou?

Het begeleiden van medewerkers op veel verschillende gebieden. Voeding, ontspanning, beweging en persoonlijk leiderschap speelt er een grote rol in. Coaching is voor mij vooral mensen nieuwe inzichten geven.

2. Wat zijn jouw drijfveren voor het coachen?

Vooral vanuit mijn opleiding. Ik heb psychologie gestudeerd op het gebied van gedragsverandering. Daarnaast ben ik altijd bezig geweest met gezonde voeding, gezond leven, in beweging zijn, dingen uitproberen en mezelf motiveren in deze aspecten en daar wil ik graag andere mensen mee helpen. We weten namelijk allemaal dat het soms moeilijk is om aan je gezondheid en je vitaliteit te denken.

3. Wat is jouw loopbaan geweest totdat je vitaliteitscoach werd bij EnergyPlatform?

Ik heb psychologie van gezondheidsgedrag gestudeerd, vooral gericht op gedragsverandering. En van daaruit heb ik me altijd geïnteresseerd in gezondheidskeuzes, vooral op het gebied van voeding. Tijdens mijn master gezondheidsgedrag ben ik stage gaan lopen bij EnergyPlatform en toen ben ik mij gaan oriënteren op het gebied van vitaliteit. Daarnaast heb ik tijdens mijn master mensen begeleidt om te stoppen met roken. Na mijn stage bij EnergyPlatform kreeg ik hier een baan aangeboden, en heb ik vanuit hier nog cursussen mogen volgen.

4. Waar haal jij je energie vandaan uit je dagelijks leven?

Vooral uit mensen om me heen, maar ook uit kleine dingen zoals het zonnetje dat schijnt, een lekkere maaltijd maken, een keertje sporten of een stukje wandelen en vooral héél veel slapen.

5. Hoe bereik jij vitaliteit en wat betekent het voor jou?

Vitaliteit betekent voor mij dat je zowel fysiek als mentaal in balans bent, dat je aandacht besteedt aan je fysieke en mentale gesteldheid en dat je daar je balans in vindt. Dit hoeft niet altijd even veel, even lang of intensief te zijn, maar belangrijk is dat je je er bewust van bent. Dit doe ik zelf door te kiezen voor een gezonde maaltijd en een paar keer per week te sporten. Ook al lukt dit me niet altijd door drukte, dan is het vooral belangrijk dat je mentaal niet op je kop gaat zitten.

6. Hoe creëer jij bewustwording bij mensen op het gebied van vitaliteit?

Door met mensen in gesprek te gaan, vragen naar wat hun huidige aanpak is en hoe ze het anders zouden kunnen of willen aanpakken, hoe ze het zien bij mensen om hen heen en hoe ze de aanpak van mensen om hen heen op hun eigen leven zouden kunnen aanpassen. Mensen zitten vaak vast in hun eigen gewoonten en gaan daarmee door omdat ze denken dat ze dat niet kunnen veranderen. Ik probeer mensen verder te laten kijken en ze in te laten zien dat het ook op hun leven toepasbaar is.

7. Op welke wijze stimuleer jij gedragsverandering?

Mensen laten inzien dat verandering ook bij hen mogelijk is, maar dat dit moeilijk kan zijn en tijd kost. Gedragsverandering gaat in stapjes, mensen moeten niet te snel willen veranderen. Kleine stapjes helpen bij het behalen van resultaat op lange termijn. Laten inzien dat het gedragsverandering bij iedereen mogelijk is op het gebied van vitaliteit.

8. Wat wil jij bereiken als vitaliteitscoach voor de mensen die jij begeleidt?

Kleine doelen laten bereiken en dat mensen hiermee doorgaan ook zonder de hulp van EnergyPlatform. Mensen inspireren om verder te blijven kijken naar vitaliteit, want het hoeft geen grote verandering te zijn. Kleine veranderingen, zoals een extra keertje naar buiten gaan of een keer meer genieten van het leven, dan is het al goed!