NIEUWS

Vitaliteit

Hoe de Zweden voor vitaliteit zorgen!

Zweden is al jaren een voorloper op het gebied van opvoeding, educatie en vitaliteit op de werkvloer. Het is een van de landen waarvan de inwoners het gelukkigst zijn ter wereld en zeer succesvol. Dat willen wij natuurlijk ook. Daarom hebben we hier een paar zaken verzameld waardoor de Zweden zo vitaal zijn.

Vitaliteit Zweden

Informele sfeer

Ten eerste zorgen de Zweden voor een informele sfeer op de werkvloer. Hierdoor kan iedereen op een ontspannen manier met elkaar omgaan. Verder dragen ze vaak informele kleding en is het niet gek om op je werk in sandalen of sneakers te lopen. Dit zorgt ervoor dat iedereen zich thuis kan voelen op de werkvloer.

Heilige pauzes

De koffiepauzes zijn in Zweden heilig: de zogeheten fika. Het wordt niet op prijs gesteld als je deze overslaat in Zweden. Door deze regelmatige pauzes in Zweden zijn de mensen productiever en creatiever. Het is namelijk zo dat even afstand nemen van je werk ervoor kan zorgen dat je erna weer met volle energie aan de slag kan. Verder kan afstand nemen zorgen voor creatieve inzichten en oplossingen. Dus sla je pauzes niet over en praat af en toe met collega’s of kom even achter je bureau vandaan en maak een korte wandeling.

 

Lagom

Verder wordt het woord lagom regelmatig gebruikt voor wat ze doen of hoe iets is gegaan. Een vertaling hiervan is ‘bijna perfect’, ‘voldoende’ of ‘goed genoeg’. Zweden focussen vooral op wat nodig is en besteden daar hun energie aan. Ze doen belangrijke zaken dan goed en besteden dan verder geen aandacht aan onnodige zaken. Ze zijn dus eigenlijk minder perfectionistisch.

 

Balans

In Zweden hebben mensen een duidelijke scheiding tussen werk en privé. Ze werken hard, maar hebben de vrijheid om thuis te werken en doen dat dan ook vaak. Hierdoor kunnen ze hun uren flexibel indelen en daardoor bijvoorbeeld makkelijk de kinderen ophalen uit school.

 

Vrije dagen

Als laatste hebben de Zweden relatief veel vakantiedagen per jaar als je dit vergelijkt met andere landen: 5 weken. Maar dit is niet alles. Naast deze 5 weken hebben ze ook veel feestdagen en krijgt men vaak een halve dag vòòr een feestdag al vrij om alvast in de stemming te komen. Ook is het niet vreemd om de dag tussen een feestdag en het weekend vrij te hebben.

Al deze veranderingen kunnen we zelf natuurlijk niet gelijk invoeren, maar door kleine wijzigingen door te voeren kunnen we ons leven al veel Zweedser maken! Begin bijvoorbeeld met de ‘heilige pauzes’ en/of de ‘lagom’. Maak de pauze een belangrijk onderdeel van de werkdag en focus je energie vooral op de belangrijke zaken. Probeer het vandaag eens uit!

Zeven jaar geleden gestart met EnergyPlatform, omdat ik zag dat werkend Nederland wel wat extra energie kon gebruiken. En dat vind ik nog steeds. Daarom help ik organisaties graag om vitaliteit op de kaart te zetten. Daar krijg ik energie van!
Frans van Leeuwen, MSc