NIEUWS

Balans

Hoe gebruik je emoties voor vitaliteit?

Tijdens mijn opleiding psychologie heb ik veel over emoties geleerd en hoe die met psychische en lichamelijke problemen kunnen samenhangen. Dit is mij altijd blijven fascineren en nu ik voor EnergyPlatform werk, probeer ik deze kennis te koppelen aan vitaliteit en wellbeing. Ik heb hierbij weer veel nieuwe inzichten gekregen die ik graag met jullie wil delen!

Iedereen ervaart emoties en de een laat ze meer zien dan de ander. Het is mooi om te zien hoe emoties je gevoelens, vitaliteit en leven beïnvloeden en het is vooral opvallend hoe groot de rol van emoties is in hoe energiek je je voelt.

Zo kunnen negatieve emoties veel energie kosten. Dit zijn emoties zoals frustratie, ongeduld, boosheid, angst, wrok en verdriet. Je hebt jezelf waarschijnlijk wel een keer heel moe gevoeld na een dag waarop je veel boos, verdrietig of angstig was. Allemaal heel normaal dus! Maar waarom noemen we deze emoties eigenlijk negatief? Ze kunnen heel nuttig zijn op momenten om je te beschermen tegen schadelijke situaties. Op de lange termijn kunnen deze emoties ongezond worden en zorgen voor een verhoogde hartslag en bloeddruk. Ook kan het onderdrukken van emoties negatieve gevolgen hebben. Het constant onderdrukken van bepaalde emoties kan zelfs een depressie veroorzaken. Dat vond ik best heftig om te leren! Maar het benadrukt wel hoeveel je lichaam en geest elkaar kunnen beïnvloeden en hoe belangrijk dit is voor je vitaliteit. Wat is de beste manier om met deze emoties om te gaan?

Energie

Sporten

Regelmatig sporten kan je helpen deze negatieve emoties te verminderen doordat je ze uit. Maar ook door meer bewust te zijn van je lichaamsreactie kun je deze emoties verminderen. Neem dus af en toe even de tijd om je bewust te worden van je lichaam. Staan je spieren gespannen? Klopt je hard snel? Sluit dan even je ogen en haal een paar keer diep adem. Verder kan het bewust ontspannen van spieren in je gezicht helpen te ontspannen. Het helpt je ook om rustiger te reageren op situaties die negatieve emoties oproepen. Dit kan in het begin gekunsteld voelen, maar als je dit regelmatig doet, zal je merken dat negatieve emoties minder energie kosten.

Muziek

Het luisteren naar muziek kan ook je emoties op een positieve manier beïnvloeden en helpen je energieniveaus te herstellen. Muziek heeft fysieke en emotionele effecten en kan je helpen te stoppen met piekeren of zorgen maken. Dus kies muziek waar je rustig of vrolijk van wordt en geniet van de positieve effecten!

Emoties hoeven echter niet alleen energie te kosten. Het omgekeerde is ook waar: positieve emoties zorgen ervoor dat je meer energie krijgt! Dit zijn emoties zoals trots, plezier, vreugde, hoop en optimisme. Dus doe vooral dingen waar jij je positief door gaat voelen. Ga bijvoorbeeld iets leuks doen met vrienden of familie, kijk een leuke film of bak een lekkere taart!

Ik heb een achtergrond in de psychologie van gezondheidsgedrag. Als projectmanager kan ik de juiste inhoudelijke kennis combineren met een strakke projectmatige aanpak. Ik krijg er energie van als medewerkers enthousiast worden van onze vitaliteitsprogramma's.
Rebecca Zoeteweij, MSc