NIEUWS

Algemeen

Efficiënt thuis werken, hoe doe je dat?

Als medewerker bij EnergyPlatform heb ik in mijn eerste week al mogen ervaren hoe het is om vanuit huis te werken. EnergyPlatform biedt zijn medewerkers deze mogelijkheid ten alle tijden. Dit is een luxe en gaat met goed vertrouwen. Thuis werken vereist namelijk de nodige zelfdiscipline en focus. Het is ongetwijfeld niet voor iedereen weggelegd, want een huishouden is immers ook een beetje ‘werk’: de berg was, het stof op de grond en de afwas gaan niet vanzelf weg. Ik ben daarom vast niet de enige die zich afvroeg hoe je dat nou doet, efficiënt thuis werken.

thuis werken

Hanteer afgebakende werktijden

Wanneer je thuis werkt, kan het verleidelijk zijn om later te beginnen dan je op het kantoor zou doen. Er is geen sociale controle van collega’s of een baas die op je let of je op tijd bent. Zorg er daarom voor dat je specifieke werktijden met jezelf afspreekt. Afgebakende werktijden zijn niet alleen om te voorkomen dat je te laat begint. Naast te laat beginnen, kan het namelijk ook zo zijn dat je opgeslokt wordt door werkzaamheden waardoor je te lang doorwerkt en niet kunt stoppen.

Ga aan een tafel zitten in plaats van op de bank

Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat je aan een tafel veel beter en sneller werkt dan op de bank. Op de bank ga je automatisch in de lounge stand, heb je niet alles bij de hand en werk je minder efficiënt dan je aan een tafel doet.

Zorg voor zo min mogelijk troep om je heen

Wanneer je jezelf geïnstalleerd hebt aan een tafel, zorg er dan ook voor dat je geen onnodige troep om je heen hebt. Niet iedereen is gezegend met een grote aandachtspanne. Degenen onder ons die een beperkte aandachtspanne hebben, zullen zich herkennen in de afleiding van elk klein dingetje. Leg daarom alleen de spullen die je nodig hebt voor werk op tafel en haal de rest weg. Een opgeruimde omgeving zorgt voor een opgeruimd hoofd!

Doe geen televisie aan

De ene persoon werkt het beste in totale stilte en de ander werkt het beste met zijn favoriete muziek aan. Het enige waar ik van overtuigd ben, is dat niemand efficiënt werkt met de televisie aan. Ook al denken mensen vaak dat ze goed zijn in multitasking, niemand kan in volle focus werken met de televisie aan. Als je niet efficiënt werkt in stilte, doe dan de radio aan in plaats van de televisie.

Maak een to-do list

Maak aan het begin van je werkdag een lijst met taken die je die dag gedaan wilt hebben. Deze lijst helpt je om productief te zijn én te blijven. Elke taak die je kan afstrepen is een doel wat je hebt behaald. Behoed jezelf er wel voor dat je binnen je werkuren blijft, want zoals eerder benoemd, is het ook mogelijk dat je opgeslokt raakt door het werk en niet meer kan stoppen.

Communiceer met je collega's

Zorg dat je voldoende contact houdt met je collega's tijdens het thuiswerken. Tijdens het werken kom je altijd wel vragen aan je collega's tegen of loop je soms vast in je werkzaamheden. Dus bel of Skype dan een collega voor overleg over een bepaalde taak, mail een andere collega met minder dringende vragen of gebruik een chat. Kies de manier die voor jou en je collega's het beste werkt. Dat je niet op kantoor bent, betekent niet dat je die dag geen contact hebt met je collega's. 

Deze tips hebben mij geholpen om een hele werkdag thuis productief bezig te zijn. Hopelijk helpen deze tips jou ook en kun jij ook eens in de zoveel tijd lekker vanuit huis werken!

Als trainer en tevens psycholoog krijg ik er energie van om medewerkers te inspireren. Inspiratie is namelijk de eerste stap naar gedragsverandering. Ik ga graag met medewerkers aan de slag!
Joy Wurtz, MSc