Vitaliteit

5 tips om talent te behouden binnen jouw organisatie

Wanneer de behoeften van de werknemers veranderen, in een snel veranderende maatschappij, dien je daar als werkgever op in te spelen. Maar hoe doe je dat, met een opkomende generatie die op zoek is naar flexibiliteit, afwisseling en meer dan alleen een goedgevulde bankrekening? Om een mooi met talent team vast te houden, wordt er steeds meer aandacht besteed aan duurzame inzetbaarheid.

Er zijn twee belangrijke zaken als het gaat om duurzame inzetbaarheid:

 • De mate waarin een medewerker gemotiveerd is en kan blijven;
 • Het niveau van de mentale en fysieke gezondheid.

We leggen je graag uit hoe je hiermee aan de slag kan gaan.

energy-platform-vitaliteit

Waarom zou je als werkgever in duurzame inzetbaarheid investeren?

Naast dat de behoeften van werknemers aan het veranderen zijn, verandert de huidige werkcultuur ook. De technologische ontwikkelingen gaan snel; over een aantal jaar zullen veel banen vervangen worden door robotica en kunstmatige intelligentie. Juist om die reden is het belangrijk, met het oog op het behoud, om je meest waardevolle talenten de (h)erkennen en zichtbaar te waarderen. De vitale medewerker is namelijk belangrijker dan ooit voor de toekomst van de organisatie, daar kunnen we niet omheen.

Daarnaast zijn mentaal en fysiek gezondere medewerkers langer inzetbaar voor de organisatie. Ze zijn weerbaarder tegen (werk)stress en bijkomende psychische problemen zoals burn-outs. Met een investering in duurzame inzetbaarheid maak jij jouw organisatie aantrekkelijker voor potentiële talenten en versterk jij jouw employer brand. Ook bescherm je jouw organisatie tegen uitval van personeel.

Wist je dat een verzuimdag van een medewerker gemiddeld 250 euro per dag kost? Terwijl investeren in meer vitale medewerkers juist geld oplevert! We zien dus geen reden om niet te investeren in duurzame inzetbaarheid.

Dé 5 tips om talent te behouden

Weest gerust, investeren in duurzame inzetbaarheid hoeft niet meteen groots te zijn. Hierbij 5 ijzersterke tips waar jij direct mee aan de slag kan gaan binnen jouw bedrijf!

 1. Gezond en betaalbaar voedingsaanbod op de werkvloer
  Hiermee stimuleer je medewerkers naar een gezondere voedingskeuze, wat een eerste stap is richting een gezondere leefstijl.
 2. Faciliteer in beweging op kantoor
  Denk bijvoorbeeld aan een sportruimte binnen het kantoorpand of het team voorzien van sportabonnementen bij een lokale sportschool.
 3. Creëer goede werkplekken
  Veel werkgevers investeren in kantoortuinen, maar dat is vaak niet de oplossing. Wel kun je als werkgever investeren in kantoorruimtes waar veel daglicht en frisse lucht is. Ook blijkt uit onderzoek dat medewerkers productiever worden wanneer er planten aanwezig zijn op de werkplek. Ook de werktevredenheid neemt toe, net zoals de luchtkwaliteit1.
 4. Luister naar je medewerkers
  Ga in gesprek met jouw team over de wensen en dromen van elk individu. Oog hebben voor jouw medewerkers en erkenning tonen voor zijn of haar inzet! Hierdoor voelt de werknemer zich gewaardeerd om zijn of haar talent en inzet.
 5. Stimuleer de (zelf)ontwikkeling van medewerkers
  Zelfontwikkeling gaat natuurlijk veel verder dan enkel het verbeteren van je vakkennis. Denk naast opleidingen en bijeenkomsten die werk gerelateerd zijn bijvoorbeeld ook aan het aanreiken van tools die jouw medewerkers richting een gezondere leefstijl sturen!

Wil jij talent behouden? Ga aan de slag met duurzame inzetbaarheid

Wil je jouw team graag behouden maar ook talent aantrekken? Of wil jij graag oog hebben voor jouw medewerkers als persoon, als collega en hun (zelf)ontwikkeling en daarmee duurzame inzetbaarheid stimuleren? Neem dan contact met ons op! We gaan graag met je in gesprek over hoe jij dit op een effectieve manier kunt doen binnen jouw organisatie.

Bron: https://www.exeter.ac.uk/news/featurednews/title_409094_en.html

 

Als trainer en tevens psycholoog krijg ik er energie van om medewerkers te inspireren. Inspiratie is namelijk de eerste stap naar gedragsverandering. Ik ga graag met medewerkers aan de slag!
Joy Wurtz, MSc