Vitaliteit

Duurzame inzetbaarheid als middel om talent aan te trekken én te behouden!

Nieuw talent aantrekken én vasthouden in de snel veranderende maatschappij

Wanneer de behoeften van de werknemers veranderen, dien je daar als werkgever op in te spelen. Maar hoe doe je dat, met een opkomende generatie die op zoek is naar flexibiliteit, afwisseling en meer dan alleen een goedgevulde bankrekening? Lees in deze blog hoe jij personeel kan aantrekken in de war for talent! Om een mooi team vast te houden wordt er steeds meer aandacht besteed aan duurzame inzetbaarheid. Twee belangrijke zaken als het gaat om duurzame inzetbaarheid zijn: de mate waarin een medewerker gemotiveerd is en kan blijven, en het niveau van de mentale en fysieke gezondheid.

energy-platform-vitaliteit

Waarom zou je als werkgever in duurzame inzetbaarheid investeren?

Naast dat de behoeften van werknemers aan het veranderen zijn, verandert de huidige werkcultuur ook. De technologische ontwikkelingen gaan snel; over een aantal jaar zullen veel banen vervangen worden door robotica en kunstmatige intelligentie. Juist om die reden is het belangrijk, met het oog op het behoud, om je meest waardevolle talenten de (h)erkennen en zichtbaar te waarderen. De vitale medewerker is namelijk belangrijker dan ooit voor de toekomst van de organisatie, daar kunnen we niet omheen. Daarnaast zijn mentaal en fysiek gezondere medewerkers langer inzetbaar voor de organisatie. Ze zijn weerbaarder tegen (werk)stress en bijkomende psychische problemen zoals burn-outs. Met een investering in duurzame inzetbaarheid maak jij jouw organisatie aantrekkelijker voor potentiële talenten en versterk jij jouw employer brand. Ook bescherm je jouw organisatie tegen uitval van personeel. Wist je dat een verzuimdag van een medewerker gemiddeld 250 euro per dag kost? Terwijl investeren in meer vitale medewerkers juist geld oplevert!

5 tips waar jij direct mee aan de slag kan!

Investeren in duurzame inzetbaarheid hoeft niet meteen groots te zijn. Hierbij een aantal tips waar jij direct mee aan de slag kan gaan!

 1. Zorg voor een gezond (en betaalbaar!) voedingsaanbod op de werkvloer.
  Hiermee stimuleer je medewerkers naar een gezondere voedingskeuze, wat een eerste stap is richting een gezondere leefstijl.
 2. Faciliteer in beweging op kantoor.
  Denk bijvoorbeeld aan een sportruimte binnen het kantoorpand of het team voorzien van sportabonnementen bij een lokale sportschool.
 3. Creëer goede werkplekken.
  Veel werkgevers investeren in kantoortuinen, maar dat is vaak niet de oplossing. Lees hier Wel kun je als werkgever investeren in kantoorruimtes waar veel daglicht en frisse lucht is. Ook blijkt uit onderzoek dat medewerkers productiever worden wanneer er planten aanwezig zijn op de werkplek. Ook de werktevredenheid neemt toe, net zoals de luchtkwaliteit1.
 4. Luister naar je medewerkers.
  Ga in gesprek met jouw team over de wensen en dromen van elk individu. Oog hebben voor jouw medewerkers en erkenning tonen voor zijn of haar inzet!
 5. Stimuleer de (zelf)ontwikkeling van medewerkers.
  Denk naast opleidingen en bijeenkomsten die werk gerelateerd zijn bijvoorbeeld ook aan het aanreiken van tools die jouw medewerkers richting een gezondere leefstijl sturen!

Ben jij geïnspireerd geworden om met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan?

Wil jij graag oog hebben voor jouw medewerkers als persoon, als collega en hun (zelf)ontwikkeling en daarmee duurzame inzetbaarheid stimuleren? Neem dan contact met ons op! We gaan graag met je in gesprek over hoe jij dit op een effectieve manier kunt doen binnen jouw organisatie.

Bron: https://www.exeter.ac.uk/news/featurednews/title_409094_en.html

 

Als psycholoog en EnergyCoach wil ik je helpen met het toewerken naar een gezondere en vitalere versie van jezelf!
Joy Wurtz MSc