Vitaliteit

De kleine dingen waardoor medewerkers zich gewaardeerd voelen

We weten allemaal dat een vitale medewerker meer werkplezier heeft en beter presteert. Één van de belangrijkste aspecten wat de vitaliteit van medewerkers kan beïnvloeden is waardering. We vinden het namelijk fijn om gezien te worden. Het geeft ons een gevoel van erkenning en het motiveert ons om weer door te gaan.

Maar hoe kun jij als manager medewerkers op een eenvoudige manier waarderen? 

Op basis van een onderzoek van Harvard hebben wij vijf belangrijke tips voor je verzameld:

👊🏼  Check geregeld even bij iemand in en vraag hoe het gaat. Een simpele goedemorgen en een kort praatje wat niet over werk gaat kunnen al helpen om een connectie aan te gaan met de ander.

👏  Voorzie medewerkers van feedback. Medewerkers willen graag weten wat ze goed doen en wat ze kunnen verbeteren. Zorg altijd voor balans tussen positieve en kritische feedback, dat geeft medewerkers een oprecht gevoel van waardering.

📈  Bespreek de groeimogelijkheden. Medewerkers willen graag perspectief op wat hun groeikansen zijn. Als je dit als manager geregeld doet, dan vergroot dit het gevoel van waardering bij medewerkers.

🏡  Biedt flexibiliteit. Geef medewerkers de mogelijkheid om online en op afstand te werken, ook na Corona. Geef medewerkers de mogelijkheid om hun werkdag flexibel in te delen, dit is een belangrijk signaal van vertrouwen en waardering.

🎉  Maak een gewoonte van waardering. Zorg dat je geregeld momenten creëert waarbij je, je waardering uitspreekt naar medewerkers. Dit kan bijvoorbeeld aan het begin van de week zijn, een mailtje, een schouderklopje, alles mag.

Bron: https://hbr.org/2020/01/the-little-things-that-make-employees-feel-appreciated

Zeven jaar geleden gestart met EnergyPlatform, omdat ik zag dat werkend Nederland wel wat extra energie kon gebruiken. En dat vind ik nog steeds. Daarom help ik organisaties graag om vitaliteit op de kaart te zetten. Daar krijg ik energie van!
Frans van Leeuwen, MSc

Wil jij meer weten hoe we waardering hebben verwerkt in onze vitaliteitsprogramma'?

Bekijk dan nu ons uitgebreide jaarprogramma voor vitaliteit, waarbij we op individueel, team en organisatieniveau aandacht besteden aan vitaliteit.

Bekijk het programma