Vitaliteit

Data analyse en curling. Dat heeft toch niks met elkaar te maken?

Vandaag ben ik 1 jaar in dienst bij EnergyPlatform. Als data analist heb ik dit jaar voor verschillende klanten de EnergyScan verzorgd. Met de EnergyScan verschaffen we een inzicht in de vitaliteit van de medewerkers. De resultaten van deze analyse zijn bij alle klanten gebruikt om een succesvol vitaliteits- of employee wellbeing programma op te zetten.

Curlen

Mijn baan bij EnergyPlatform combineer ik met topsport. Als speler van het Nederlands heren curling team train ik naast mijn baan ook nog eens gemiddeld 24 uur per week op het ijs. Net als het begrip vitaliteit is de sport curling heel erg breed. Je moet namelijk veel kunnen om een goede curler te zijn. Wat ik allemaal doe bij die trainingen kan je zien in de volgende video van de NOS:

Zoals je kan zien in het filmpje is tactiek en strategie een belangrijk onderdeel van de sport. Het is een groot voordeel als je gebruik kan maken van je eigen kwaliteiten en de zwaktes van de tegenstander. Daarnaast is het belangrijk om optimaal gebruik te maken van de ijscondities die iedere keer anders zijn. Dit noemen we “ijs lezen”. Om dit allemaal te kunnen moet je, net als bij data analyse, een sterk analytisch vermogen hebben. Op het eerste gezicht had je waarschijnlijk bij curling niet meteen gedacht aan data analyse. Maar het heeft dus meer met elkaar te maken dan je zou denken.

Ik gebruik de kwaliteiten die ik heb geleerd vanuit mijn sport ook in mijn werk als data analist en andersom. De verschillende aspecten in je leven kunnen elkaar versterken als je er goed gebruik van maakt.

Het analyseren van data is voor mij iedere keer weer een uitdaging! Daarnaast ben ik actief in het Nederlands Curling team en wil ik naar de Olympische Spelen.
Carlo Glasbergen MSc