Algemeen

Het geven van een compliment maakt je gelukkiger!

Binnenkort is het Nationale Complimentendag! Bij de een zit het geven van complimenten iets minder in de aard en de ander geeft erg makkelijk complimenten. In dit artikel lees je waarom je van het geven van complimenten, naast degene die het compliment ontvangt, er zelf ook gelukkiger van wordt en hoe je dit het beste kan doen!

Nemen, maar vooral geven!

Complimenten ontvangen vinden mensen logischerwijs erg leuk. Men wordt hier gelukkig van en het gevoel van eigenwaarde neemt toe. Maar wordt men nou het gelukkigst van dingen nemen of geven? Het antwoord is geven! Uit onderzoek is gebleken dat dit zo is. Een deel van een onderzoeksgroep mocht 5 dollar uitgeven voor zichzelf en het andere deel mocht dit aan een vreemde geven. Uit de uitslagen bleek dat de mensen die het geld aan vreemden gaven zich gelukkiger voelden!

Het zit dus over het algemeen in de aard van de mens dat we het leuker vinden om dingen te geven. Zo ook complimenten. Als je iemand een compliment geeft, heeft ons brein het idee dat we zelf ook er iets voor terug ontvangen. Je brein krijgt dan een kick van endorfine en het hormoon oxytocine wordt dan afgegeven. Hierdoor voel je je minder gestrest, meer verbonden met anderen en ben je geneigd om nog meer complimenten te geven aan andere mensen.

Wij als mensen zijn sociale wezens en hebben allemaal de behoefte om ergens bij te horen. We willen begrepen en erkend worden. Een compliment ontvangen voldoet aan deze behoeften. Met een compliment uit je waardering. Sommige medewerkers hebben dit meer nodig dan anderen, maar dat neemt niet weg dat je altijd iemand een compliment kan geven!

Compliment gelukkiger

Hoe geef je iemand een goed compliment?

Een goed en gemeend compliment geven is lastiger dan het lijkt. Bij het geven van een compliment draait het er natuurlijk om wát je zegt, maar ook op de manier waarop je iets zegt. We hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet, waar een goed compliment inhoudelijk aan voldoet:

  • Maak het concreet wat iemand goed heeft gedaan.
  • Zorg dat je compliment positief geformuleerd is.
  • Onderbouw je compliment met voorbeelden om het te ondersteunen.
  • Vertel je compliment in de ik-vorm. Hiermee komt je persoonlijke waardering goed naar voren.

Zoals gezegd is de manier waarop je iets zegt erg van belang. Belangrijke punten zijn:

  • Geef je compliment face-to-face. Dit is veel persoonlijker.
  • Vertel met enthousiasme en een trotse houding!
  • Wees creatief hoe je je compliment geeft. Dit vinden mensen leuk om te zien!

Overmorgen is het 1 maart en is het Nationale Complimentendag! Een mooie dag om zoveel mogelijk collega’s, vrienden of familie een compliment te geven. Ik hoop dat je met deze tips de leukste en oprechtste complimenten gaat geven en jezelf nog gelukkiger gaat voelen!

''Met mijn stage bij EnergyPlatform krijg ik alle kansen om mijzelf te ontwikkelen en zie ik in hoe belangrijk vitaliteit binnen een organisatie daadwerkelijk is.''
Mats Roos