NIEUWS

Vitaliteit

Jouw visie: de basis van jouw wellbeing

Wellbeing

Hoi! Mijn naam is Tom van Egmond. Momenteel ben ik werkzaam als EnergyConsultant bij EnergyPlatform. In mijn tweede jaar aan de opleiding Sport Management en Ondernemen liep ik hier stage. Dit beviel zo goed, dat ik hier nu werkzaam ben!

Ik heb mijn eigen visie op employee wellbeing gecreëerd door de kennis en ervaring die ik nu heb. Zo kan ook jij, jouw eigen visie op vitaliteit creëren om aan de slag te gaan met vitaliteit. Ik wil je graag meer hierover vertellen!

Employee wellbeing is eigenlijk: het welzijn van de medewerker. Dit bestaat uit een aantal factoren: omgevingsfactoren, fysieke factoren, sociale factoren en psychologische factoren. Vitaliteit en wellbeing lijken veel op elkaar. In de blog ‘Employee Wellbeing: vitaliteit van de toekomst’, zijn we hier uitgebreid op ingegaan.

Mijn waarheid

Ik bekijk wellbeing op het gedragsniveau van het individu (de medewerker). Hiermee bedoel ik: het individu is verantwoordelijk voor zijn of haar leven en dus ook voor eigen wellbeing. Als je de verantwoording neemt over je eigen leven en bewust wordt van je eigen gedrag, ben je ook in staat om bewust keuzes te maken.

Een goed voorbeeld hiervan vind ik de documentaire, Down to Earth. De documentaire gaat over een gezin dat bestaat uit drie kinderen, een vader en een moeder, die voor onbepaalde tijd op reis gaan. Onderweg zoeken ze naar personen in de wereld die zij ‘the keepers of the earth’ noemen, mensen uit oude inheemse stammen. In de documentaire vertellen zij over hun visie op het leven die zij leiden. Wat mij hieraan opviel is dat iedere stam vasthoudt aan eeuwenoude rituelen-en geloofsovertuigingen en daardoor ook een gelukkig leven leiden. Ieder individu binnen de stam weet waarvoor ze bestaan en waarom ze de dingen doen die ze doen: om de natuur te onderhouden waarin zij leven. Ze geloven in hun eigen waarheid.

Dat klinkt heel logisch, maar wat heeft dit met wellbeing te maken?  Er zijn nog veel mensen die zich niet bewust zijn van de dingen die zij in het dagelijks leven doen. Als je een beetje meer inzicht hebt in je gedrag en de redenen waarom je dingen doet, dan zal je vanzelf ervaren dat je ook bewuster om kan gaan met je eigen wellbeing. Deskundigen kunnen namelijk nog zo sterk het belang van wellbeing benoemen en tips geven om vitaal te worden, maar als je het niet eigen maakt, dan zal je er ook niet mee aan de slag gaan. Je krijg dan het bekende effect van als je een dieet start en waarvan je na een tijdje denkt: ‘ik vind dit eigenlijk helemaal niks’ of ‘dit past niet bij me’.

Hoe komt dit?

Dit heeft te maken met zekerheid of ook wel de comfort zone. We leven binnen onze comfort zone wanneer we een leven leiden zonder onzekerheden die ons angst inboezemen. Iedereen heeft een eigen comfort zone en het is ook niet iets goeds of slechts, het is simpelweg in iedereen. De comfort zone is dus eigenlijk de veilige plek waarin we ons graag vertoeven. Dit verklaart ook waarom men dingen uit probeert en uiteindelijk weer terugvalt in oude gewoontes.

Soms is gedragsverandering toch lastiger dan gedacht…

Toch is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Door alle dingen die we in het dagelijks leven meemaken en de drukte, is het vaak lastiger dan gedacht. In je leven gebeuren er allerlei dingen waar je al dan niet grip op hebt en is de kans groter om terug te vallen in de comfort zone.

Lastig, maar niet onmogelijk!

Waar we echter wel grip op hebben, is ons eigen gedrag. Met andere woorden, jij hebt invloed op je eigen gedrag en je eigen leven! Jouw visie op wellbeing kan van alles zijn, trek het zo breed zoals jij dat wilt. Als het voor jezelf duidelijk is wat het voor je betekent, dan zal je ervaren dat je het leuk vindt om er mee bezig te zijn. Zet er vooral geen druk achter, dat heeft geen nut, geef jezelf de tijd om jouw visie te ontwikkelen.

Praktische Tips:

  • Verdiep je in het onderwerp vitaliteit of wellbeing: zoek op internet, lees boeken of bekijk filmpjes over wellbeing. Zo verbreed je de kennis die je hebt en verkrijg je nieuwe inzichten over het onderwerp.
  • Maak het levend: praat en discussieer erover met mensen. Zo krijg je vanuit verschillende invalshoeken wat anderen onder wellbeing verstaan.
  • Raadpleeg specialisten als je daar behoefte aan hebt. Als je er graag meer over je eigen vitaliteit wilt weten, mail dan naar tom@energyplatform.nl Je kan mij altijd vragen stellen!
  • Creëer je eigen visie: ontcijfer jouw eigen visie op vitaliteit en maak het jouw waarheid.
Trainingen geven, daar krijg ik energie van. Ik help medewerkers graag bij het vinden van de juiste oplossing voor hun vitaliteitsvraagstuk. Het kan zijn dat ik je binnenkort tegenkom bij één van onze webinars.
Tom van Egmond