NIEUWS

Is vitaliteit een modewoord of duurzame verandering?

De laatste maanden word je overspoeld met het woord vitaliteit. We zitten te veel, bewegen te weinig, eten ongezond en hebben allemaal last van stress. De oplossing? Vitaliteit volgens velen.

Nu houd ik me dagelijks bezig met het onderwerp vitaliteit en ik merk dat het begrip echt aan een herdefinitie toe is. De laatste tijd wordt het begrip voortdurend gerelateerd aan leefstijl gerelateerde zaken. De ene na de andere coach biedt zich aan via LinkedIn en beweert dat je de nieuwe versie van jezelf kunt worden.

"DE oplossing"

Als je momenteel achterblijft met een vitaliteitsprogramma, dan tel je niet meer mee als bedrijf en zal je meer moeite hebben om talent aan je te binden. HR-afdelingen worden geconfronteerd met vitaliteit en dienen halsoverkop oplossingen te implementeren die medewerkers “vitaler” zouden moeten maken. En dan komen de oplossingen: een fruitmand, een bootcamp trainer, een vitaliteitscoach, een poster in de wc, een appje om je beweging in kaart te brengen en er wordt een stoppen met roken cursus aangeboden. Zo, we hebben onze taak volbracht en nu wachten op de prachtige resultaten. Tja, die blijven dus vaak achter.

Vitaliteit

Waarom?

  1. Je hebt geen concrete visie ontwikkeld hoe je medewerkers kansen wilt bieden om zichzelf te ontwikkelen.
  2. Je vindt het lastig om te bepalen wat het begrip vitaliteit voor jouw organisatie betekent.
  3. Het aanbod is letterlijk gekopieerd van je vorige werkgever, of je hebt het van het internet geplukt.
  4. Je hebt de verkeerde oplossing en je weet niet precies voor welk probleem.
  5. Je hebt moeite om met het geselecteerde aanbod aansluiting te vinden bij de behoefte van medewerkers.

We gaan even terug naar de begripsdefinitie, wat houdt vitaliteit nou ook alweer in?

Een synoniem voor vitaliteit is eigenlijk ‘kracht om te leven’. Dit is afgeleid van het Latijnse woord vita wat leven betekent. Hier gaan we bij EnergyPlatform ook vanuit: vitaliteit zorgt voor de kracht en energie om te leven. Onze definitie met betrekking tot vitale medewerkers is dan ook: ‘Een vitale medewerker is een medewerker die zich fit voelt, zichzelf wil ontwikkelen, die zijn werk goed en plezierig kan uitvoeren, zich nuttig voelt en gesteund wordt door zijn omgeving.’ 

We hebben het over niks anders dan een medewerker die op een prettige manier zijn werk wil kunnen doen, en ow ja thuis ook nog een beetje tijd kan hebben voor familie en vrienden.

Mogelijkheden bieden

Hoe bied je deze medewerker nou de mogelijkheden om dit te bereiken? Nou, dan zal je in elk geval een hele duidelijke HR visie moeten hebben. Dat gaat namelijk om veel meer dan het terugdringen van verzuim, aandacht voor preventie of het stimuleren van gezond gedrag. Het gaat over niks anders dan de vraag: “hoe haal je het beste uit je medewerkers?” Daarvoor zijn goed bedoelde vitaliteitsactiviteiten echt te kort door de bocht, dat is schieten met hagel. Oftewel het resultaat wat je voor ogen had zal nooit aansluiten met de vooraf gestelde verwachtingen. Ben jij al klaar voor duurzame inzetbaarheid?

Als mede oprichter en EnergyConsultant help ik je graag om vitaliteit een duurzaam karakter te geven binnen jouw organisatie.
Frans van Leeuwen, MSc