Tijdens de Health & Lifestyle Month van 27 maart t/m 21 april staat gezondheid en leefstijl centraal. Hoe kun je jouw gezondheid en die van je collega’s een boost geven? In aanloop naar het programma vroegen wij bekende cardioloog Janneke Wittekoek en gezondheidsexpert Joep Rovers naar hun eerste tips!
Daglicht
Ga wat vaker naar buiten! Een van de belangrijkste gelukshormomen is serotonine. Dit hormoon heeft daglicht nodig als bouwstof. Serotonine is op zijn beurt weer een bouwstof van het slaaphormoon melatonine. Dus twee vliegen in één klap! Door meer naar buiten te gaan, maak je meer serotonine aan waardoor je direct een bijdrage levert aan de kwaliteit van je slaap doordat je ’s avonds gemakkelijker in- en doorslaapt.
Bewegen
Bewegen, bewegen, bewegen. De wonderpil die bewegen heet. Elke dag bewegen geeft een boost aan je lichaam en je gezondheid. Bewegen heeft enorm veel voordelen. Belangrijke zaken waar bewegen bij helpt zijn onder andere het stimuleren van je afweersysteem en het afremmen van onstekingsreacties. Daarnaast zorgt het voor meer elasticiteit van de bloedvaten en remt het aderverkalking.
Ademhaling
Zo’n 70% van de mensen ademt disfunctioneel, of niet optimaal. Bij veel zitten en een voorovergebogen houding in combinatie met mondademhaling wordt lang niet alle longcapaciteit gebruikt. Het grootste gedeelte van de longen bevindt zich onderin. Deze cellen worden dus niet altijd aangesproken. Door meer door je neus te ademen haal je de zuurstofcapaciteit uit de plek waar de meeste zuurstof zit. Probeer dus eens wat vaker door je neus adem te halen: dit levert direct meer energie op!
Slaap
Als je niet goed slaapt werk de verbrandingsoven van het lichaam niet goed. Juist in deze tijd van zoveel prikkels is het belangrijk om het hele zenuwstelsel tot rust te laten komen. Slapen is essentieel om je lichaam te laten herstellen. Een minimum van 7 uur slaap is aan te raden, maar ook een goed avondritueel met het laatste uur minder schermtijd werkt enorm goed voor de kwaliteit van je slaap.
Eten
Eet met de seizoenen mee. Het microbioom (de verzameling van bacteriën, virussen en gisten die ons lichaam bevolken) in ons lichaam past zich automatisch aan op uv-straling. Je lichaam detecteert zelf wanneer het zomer en winter is en slaat in de zomer belangrijke stoffen op die je in de winter nodig gaat hebben. Pas je voedingspatroon aan op de seizoenen en geef je lichaam hiermee de ruimte om te doen waar het goed in is: zelfregulatie.
Wil je nog meer weten over gezondheid? Tijdens de Health & Lifestyle Month van 27 maart t/m 21 april vertellen we je er alles over. Je krijgt daarnaast de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Zo kom je precies te weten wat je zelf kunt doen om je gezondheid een flinke boost te geven.